Te + Én

Ez a legrosszabb, amit szakítás után tehetünk

Egy kapcsolat vége egyik félnek sem könnyű, de valaki mindig jobban sérül, mint a másik. Amikor velünk szakítanak, különösen, ha nem vagyunk rá felkészülve, az maga lehet a rémálom, amit kétségbeesés, pánik, szorongás vagy depresszió is követhet. A szakemberek szerint ilyenkor nem szabad elhagynunk magunkat: íme, ez a legrosszabb, amit szakítás után tehetünk.

A szakítás nehéz dolog, sokszor még annak a félnek sem könnyű, aki megteszi a döntő lépést. Egy ilyen esemény pedig megváltoztathatja az életünket: vannak, akik dacból, bosszúból csak azért is megmutatják, mások pedig pedig teljesen elhagyják magukat, és csak sodródnak, ki tudja, merre. A szakemberek szerint ez utóbbi dolog a legrosszabb, amit tehetünk ilyen esetekben: a szétcsúszás, a kontrollvesztés, a káros szenvedélyekbe való menekülés a valóság elől. „Ezek a pótcselekvések mind csak arra valók, hogy ne kelljen szembenéznünk az érzéseinkkel, a történtekkel, azzal, hogy véget ért egy kapcsolat” – magyarázta Elle Huerta párkapcsolati szakember. Hozzátette: az önpusztítás, a negatív önértékelés, az önostorozás az, amit a legtöbben egy szakítás után tesznek, ez pedig méginkább önmagunk elvesztéséhez vezethet.

Fotó: iStock.com/kieferpix

Fotó: iStock.com/kieferpix

Gondolkodjunk pozitívan

Elle Huert azt tanácsolja, hogy miután meggyászoltuk a szakítást, ne hagyjuk el magunkat, maradjunk tudatosak, és az életünket is szervezzük eszerint, és semmiképp ne felejtkezzünk el arról, hogy pozitívan gondolkozzunk önmagunkról, az életünkről, a jövőnkről. „A közösségi média is rossz hatással lehet ilyenkor ránk, hiszen ott az emberek többsége csak olyasmit posztol, amiben azt bizonygatja, hogy milyen jól érzi magát, milyen sikeres és boldog. Töltsük az időnket inkább offline, és foglalkozzunk a testi és lelki egészségünk megtartásával, ápolásával. Hogy minél hamarabb túl legyünk a szakításon” – tanácsolja a szakember.