Te + Én

Fejleszthető tulajdonságok, amik működőképessé tesznek egy párkapcsolatot

Nincsen eredendően tökéletes párkapcsolat – még ha egymásnak is teremtett minket a sors, akkor is dolgoznunk kell a közös életünkön, fejlődnünk, csiszolódnunk, alkalmazkodnunk kell. Az alábbi tulajdonságok szinte elengedhetetlenek a hosszú távú boldogság eléréséhez, de szerencsére fejleszthetőek is.

Kíváncsiság

Egy kapcsolat elején talán az a legizgalmasabb, hogy jobban megismerjük a másikat, lefejtsük róla a héjakat és meglássuk az igazi személyiségét. Ez az a kíváncsiság, ami életben tartja az izgalmat. Még évek múltán is okozhat meglepetést partnerünk, tudhatunk meg róla új dolgokat, arról nem is beszélve, hogy a közös élmények mentén együtt fejlődhetünk.

Fotó: iStock.com/teksomolika

Fotó: iStock.com/teksomolika

Nyitottság

A beszélgetésre való nyitottságról van szó. A nyílt, őszinte kommunikáció szinte elengedhetetlen a harmonikus párkapcsolat fenntartásához. A legboldogabb párok is vitáznak, véleményt cserélnek, egyetértenek, vagy épp nem… A lényeg, hogy beszélnek arról, ami fontos nekik. Nincs tabu közöttük, és nincs ítélkezés.

A szabadság tisztelete

Nagyon fontos megtartani az egyensúlyt a közösen töltött idő és az egyedüllét között. Mert mindenkinek szüksége van egy kis egyedüllétre, még ha nem is érzi így. A túl sok együtt töltött idő felemésztheti az ember személyiségét, aki így elveszítheti az önmagával való kapcsolatot – pedig enélkül nemhogy magunkat, de a másikat sem tudjuk igazán boldoggá tenni.

Elfogadás

A hibázás az emberi természet része. Nem a hibáink határoznak meg minket. Senki sem tökéletes, de ha képesek vagyunk a tanulságok levonására és a változtatásra, nem lesz előttünk leküzdhetetlen akadály. Az elfogadás olykor nehéz feladat, de tanulható. Elfogadni párunkat minden ballépésével együtt nem biztos, hogy már az elejétől kezdve menni fog. De idővel megtanulhatjuk kezelni a dolgot, és segíthetünk is a másiknak a változás útjára lépni.