Te + Én

Barátság férfi és nő között: mítosz, vagy valóban létezik?

Örök kérdés, amiben nehéz igazságot tenni: vajon létezik-e barátság férfi és nő között? Mindenkinek megvan a maga története, amely alátámasztja a véleményét – a legtöbb ilyen történet szerint az egyik fél mindig többet akar. Viszont vannak, akik állítják: igenis létezik a barátság a két nem között. Nincs ez másképp szerkesztőségünk tagjai esetében sem. S hogy kinek van igaza? Mindenki döntse el maga, hogy lehet-e barátság férfi és nő között: mítosz, vagy valóban létezik?

Feltettük a kérdést magunk között is, és persze mindenkinek volt véleménye a témáról pró és kontra. Természetesen közöttünk is vannak, akik szerint csak mítosz a barátság férfi és nő között. Ezen a véleményen van többek között hírszerkesztőn, Niki is. „Én úgy gondolom, hogy nagyon jó haverok, talán távoli barátok lehetnek a férfiak és nők, de az igazi, bensőséges barátságból valamelyik fél számára előbb-utóbb szerelem alakul ki. Persze ez attól is függ, milyen életszakaszban vagyunk éppen. Főiskola alatt, amikor az ember gyakorlatilag a barátaival él, kicsit könnyebb férfi és nő között barátságról beszélni, mint később, amikor már mindenki szeretne kicsit lenyugodni, és más szemmel néz azokra, akikhez közel kerül. Életem párjával mi is először nagyon jó barátok lettünk, de már az első pillanattól éreztük, hogy mi azért nagyon jól kijövünk egymással, és kerestük is egymás társaságát folyamatosan. Neki van olyan jó barátja, aki az ellenkező nem tagja, de két-három havonta találkoznak csak, és inkább a neten beszélnek. Egy szó, mint száz: úgy gondolom, hogy a mély barátságokból előbb-utóbb kialakul valami, de lazább barátság simán maradhat férfi és nő között is.”

Fotó: iStock.com/ anyaberkut

Fotó: iStock.com/ anyaberkut

Hasonló véleményen van másik hírszerkesztőnk, Rita is. „Érdekes, az elmúlt 15 évben többször változott meg az álláspontom ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Nikivel egyetértek abban, hogy ez tényleg függ az életszakaszunktól, életkorunktól is. Gimiben például két nagyon jó fiúbarátom volt, igaz, az egyikkel jártam is pár hétig… De a mai napig beszélünk néha, igaz, már nagyon ritkán. Későbbi éveimben is szereztem fiúbarátokat, egyikükkel nagyon jóban vagyok, de az elején ott sem barátságnak indult a dolog… Szóval szerintem erre a kérdésre nem lehet határozott igennel vagy nemmel válaszolni, de az tény, hogy valaki előbb-utóbb mindig többet akar… Ha pedig mindkét félnek van párja, nehezen tudom elképzelni, hogy olyan mély barátság szövődhetne köztük.”

És ebbe a csoportba tartozik hasonló véleményével főszerkesztőnk, Tini is. „Mindjárt 48 vagyok, megéltem ezt, azt. A válaszom: szingli nő és szingli pasi között nincs őszinte barátság, valaki többet, mást remél, titkolja a valódi érzéseit. Várakozik. Olyat viszont tapasztaltam, megélek ma is, hogy párok a barátaim, vagyis egyformán erős a kötődés a pár női és férfi tagja felé, minden maszatolástól mentesen.”

Fotó: iStock.com/Ivanko_Brnjakovic

Fotó: iStock.com/Ivanko_Brnjakovic

És akik szerint létezik, létezhet

Külső szerzőnk, Luca szerint például képlékeny a dolog. „Létezik, létezhet. Általában az egyik fél valamikor, valameddig többet akar. Ezt sokszor nem élik túl a barátságok, de van, hogy igen. Nekem sok fiúbarátom volt, de a párkapcsolatom komolyodásával a többségük lemorzsolódott, azt hiszem, ez így természetes. Egy túlélte, de már ő is házas – négyen is nagyon jóban vagyunk egymással.”

Szenior szerkesztőnk, Judit pedig állítja, létezik barátság férfi és nő között, merthogy ő megéli ezt a különleges kapcsolatot. „Szingli nő és szingli pasi között létezik igazi, őszinte barátság! 19 éves koromban ismertem meg az egyik legjobb barátomat, és 6 évig éltünk együtt mint lakótársak. Soha egyetlen pillanatban nem merült fel bennünk, hogy ennél több is lehetne köztünk. Tök más a típusunk. Ő az öcsém, a barátom, a támaszom. Legmeghittebb pillanatainkban megölel, és ad a homlokomra egy puszit, és ezek a pillanatok többet érnek nekem mindennél. Arról nem is beszélve, hogy túl sokat tudunk már egymás magánéletéről, sosem tudnánk komolyan venni a másikat egy ‘komoly kapcsolatban’.”