Te + Én

Szorongás vagy félelem? Ismerjük fel a különbséget!

Manapság sokkal több a regisztrált mentális beteg, mint eddig bármikor a történelem során – ennek rengeteg oka van, ezek közül az egyik, hogy egyre kevésbé számít stigmának az, ha valaki bevallja: depressziós, bipoláris, szorongó, vagy bármi ehhez hasonló rendellenességben szenved. Ezzel együtt azonban azok is megjelentek, akik csak azt hiszik, hogy ilyenekkel diagnosztizálhatók, valójában pedig semmi bajuk nincs. Hogyan állapíthatjuk meg a különbséget például a szorongás és a jogos félelem között?

Először is érdemes pontosan megfogalmazni, mi az a szorongás: ha a jelenség kóros, akkor a krízishelyzetekre adott természetes válaszreakció akkor is jelentkezik, ha valójában nincs fenyegetés, és nincs reális ok arra, hogy az egyén így érezze magát. A rendellenesség a nőket jobban terheli, mint a férfiakat, és 2015-ben világszinten majdnem 300 millióan szenvedtek tőle.

Csakhogy nem szabad összekeverni a szorongást a jogos aggodalommal és félelemmel. Bár a tünetek ugyanazok (pánikroham, nehézlégzés, végtagzsibbadás, heves szívverés, fejfájás, remegés, és folyamatos aggodalom és félelem), a szorongás esetében mindenféle reális kiváltó ok nélkül jelennek meg.

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

A szorongás rengetegféleképpen megnyilvánulhat, közülük álljon itt néhány példa:

  1. Szociális fóbia: Azok, akik ilyenfajta szorongástól szenvednek, nagyon félnek a környezetük által adott reakcióktól, és úgy gondolják, hogy könnyen megszégyenítik magukat mások előtt. Éppen ezért borzasztó zavarban vannak szociális szituációkban, van, hogy hevesebben ver a szívük, nem találják a szavakat, bepánikolnak és leblokkolnak.
  2. Hipochondria: Igen, azok, akik hipochondriások, a szorongás egyik fajtájától szenvednek. Ok nélkül félnek a betegségektől, és mindenféle reális tünetegyüttes nélkül betegségeket látnak az állapotukba.
  3. Kényszerbetegség: A külvilág számára teljesen felesleges, sokkal inkább furcsa rituálékkal jár a szorongás ezen fajtája, a szorongó személy csak akkor nyugodt, ha ezeket elvégezheti. Ha megakadályozzák benne, képtelen másra gondolni, és súlyos szorongás jelentkezik nála.

De hogyan lehet a legegyszerűbben megkülönböztetni a szorongást az egyszerű stressztől? Ha ezek közül több illik ránk, érdemes elgondolkodni:

  • Majdnem mindig aggódunk valamin, vagy éppen azon aggódunk, hogy nem találunk semmit, amin aggódhatnánk.
  • Másoknak teljesen hétköznapi szituációkat kerülünk, mert szorongunk miattuk.
  • Nehezen alszunk el, vagy sokszor felkelünk éjszaka.
  • Mindig a legrosszabbra számítunk.
  • Többet várunk el magunktól, mint bárki mástól.
  • Az izmaink mindig feszültek, nehezünkre esik fizikailag is ellazulni.
  • A fent említett fizikai tüneteket gyakran érezzük.