Te + Én

Miért maradunk benne mérgező kapcsolatokban? Itt a tudományos magyarázat!

Sokszor gondolkozunk azon, hogy az ismerőseink miért maradnak olyan kapcsolatokban, amelyek egyértelműen károsak számukra – vagy talán mi is egy ilyenben élünk, és tudjuk, hogy így van, mégsem teszünk ellene semmit. A válasz egyértelműen az lenne a problémára, hogy minél előbb lelépjünk, mégsem tesszük – a tudomány pedig tudja is, miért nem.

Egy ideális világban a toxikus, mérgező kapcsolatokból abban a pillanatban kilépne mindenki, amikor realizáljuk, hogy baj van – nem néznénk vissza, többet nem beszélnénk a pasival, lezártnak tekintenénk a témát. Csakhogy nem egy ilyen világban élünk, és rengetegen benne ragadnak egy olyan viszonyban, amely egyáltalán nem tesz jót nekik. Hiába látják, nem lépnek, képtelenek elszakadni a partnertől, már-már függőségbe kerülnek, a tudomány pedig meg is tudja magyarázni, hogy miért.

Amikor szerelmesek vagyunk, a szervezetünk oxitocint termel – ez a szerelemhormon azért felelős, hogy szoros kötődést érezzünk a partnerünk iránt. Ennek a termelődése nő meg extrém módon akkor, amikor abban a bizonyos rózsaszín ködben élünk, és mindent tökéletesnek látunk a partnerünkkel kapcsolatban.

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

Csakhogy egy friss kutatás kimutatta, hogy egy mérgező kapcsolatban is megnőhet az oxitocin termelődésének szintje, méghozzá annál a félnél, aki szerelmesebb, és jobban benne van a kapcsolatban, mint a másik. A kutatásban részt vett személyeknél megfigyelték, hogy e szerelemhormon szintje feltűnően magas volt azoknál, akik úgy érezték, a partnerük nem közeledik hozzájuk, és nem éreztek akkora kötődést.

Mit tehetünk ilyenkor? Szakértők szerint az a leginkább célravezető, ha megpróbáljuk megfordítani a szerepeket a kapcsolatban, ha nem is mindig, de néha érjük el, hogy egyszer-egyszer a partnerünknek kelljen többet beletennie a dologba. Így lehet, hogy kicsit fellobban újra a régi láng, vagy talán mi kerülünk ki az ördögi körből, és észrevesszük, hogy ez így nem működhet tovább.