Te + Én

5 + 1 dolog, amire a gyerekek emlékeznek felnőttként

Mégpedig velünk kapcsolatban. Vagyis jó, ha kisgyermekes szülőként mindig résen vagyunk, és úgy viselkedünk, ahogyan szeretnénk, hogy felnőttként a gyermekünk is hasonlóan viselkedjen. Vagy hogy olyan emlékei legyenek a gyermekkorából (rólunk), amikért hálás lehet nekünk. Nem miattunk. Saját maga miatt.

Arra bizonyára nem emlékszünk, hogy amikor gyerekek voltunk, a felnőttek miről beszélgettek. Arra azonban minden bizonnyal, hogy hogyan viselkedtek egymással, például a szüleink a vendégségben, vagy a szülők, amikor hozzánk jöttek vendégek. Merthogy vannak olyan dolgok, amelyeket tökéletesen fel tudunk idézni a gyermekkorunkból, függetlenül attól, hogy hány évesek is voltunk akkor. Például, hogy hogyan reagált, mit tett az édesanyánk ilyen vagy olyan helyzetekben. És ezekhez a dolgokhoz hajlamosak vagyunk felnőttként is ragaszkodni, vagyis a gyerekek hasonlóan reagálnak majd, mint ahogy azt otthon anyától és apától látták.

Fotó: iStock.com/FamVeld

Fotó: iStock.com/FamVeld

A közös élményeket

Vagyis azt a sok mókát és nevetést, kalandot és vidámságot, amiket együtt éltek át a szüleikkel.

A pozitív szavakat, amiket nekik mondunk

Azaz arra, amikor megdicsérjük, bátorítjuk, vigasztaljuk őket. (Persze arra is nagyon jól emlékeznek, hogy milyen negatívumokat vágtunk a fejükhöz!)

Hogy hogyan kezeljük a nehéz helyzeteket

Legyen szó például anyagi, munkahelyi vagy családi problémáról, a gyerekek megjegyzik, hogy a szüleik hogyan viselkednek a nehezebb időszakokban.

Az időre, amikor nem voltunk ott

Mert túlóráztunk, mást csináltunk, nem értünk rá, és nélkülünk töltötték az időt, amit akár velünk is tölthettek volna, vagy velünk szerettek volna eltölteni.

Ahogyan másokkal viselkedünk

Ha barátságosak vagyunk, és kedvesek, segítőkészek másokkal, akkor ők is hasonlóan fognak viselkedni. És persze ez fordítva is igaz.

Hogy hogyan viselkedünk stressz vagy nyomás alatt

Hasonlóan az előzőhöz, arra is emlékeznek, hogy a szülők hogyan kezelték a stresszesebb időszakokat, a határidőt vagy a munkahelyi nyomást.