Te + Én

7 + 1 összebújós karácsonyi film az adventi időszakra

A karácsony előtti, várakozással telő néhány hét az év egyik legromantikusabb időszaka. Mindenhol meghitt fények csillognak, az esték „télszagúak”, a vásárok telis-tele vannak a forralt bor és a sült gesztenye illatával, otthon mézeskalács és narancs aromája járja be a helyiségeket. A meleg szobában összebújni kettesben, egy-egy nagy bögre forró csokival – lehet ennél romantikusabb bármi is a világon? Talán ha még egy tökéletes filmet is sikerül választanunk ehhez a szerelemmel teli pillanathoz.

Mi másra vágynánk egy hideg téli estén, mint összebújva filmet nézni a jó meleg szobában? Ezt a programot nem kell sokáig szervezni, csak egy kis nasi, két bögre kakaó és egy jó film kell hozzá, ami garantáltan becsempészi az otthonunkba és a szívünkbe a hamisítatlan karácsonyi hangulatot.

Karácsonyi szerelem (A Holiday for Love), 1996

A történet szerint Jake Peterson (Tim Matheson) élete java azzal telt, hogy a traktorgyárban felfelé küzdötte magát a ranglétrán. Karácsony előtt két héttel azt a feladatot kapja cégétől, hogy utazzon el szülővárosába, a nebraskai Athensbe és bocsásson el néhány embert az ottani gyárból. Amikor Jake megérkezik a városba, nekiindul, hogy megkeresse a szülőházát. Így felfigyel rá Emma Murphy (Melissa Gilbert). Emma letartóztatja az idegent és Jake csak akkor tudja meggyőzni az asszonyt arról, hogy nem bűnöző, amikor beszámol látogatása céljáról: nyolcvan traktort akar megrendelni a helyi gyártól. Ezek után szinte hősként, a város megmentőjeként ünneplik mindenütt. Ám hamar vége a dicsőségnek, mert Emma apja, a helyi gyár vezetője tudomást szerez Jake látogatásának igazi céljáról.

 

Segítség, apa lettem! (The Family Man), 2000

Jack Campbell (Nicolas Cage) egy Wall Street-i nagymenő, karrierje csúcsán. Egy havas karácsonyi éjszakán akaratlanul részesévé válik egy fegyveres rablásnak. Másnap reggel, Jack egy New Jersey külvárosában lévő hálószobában ébred Kate (Téa Leoni) mellett, akibe még egyetemista korában volt szerelmes, és akit a karrierje miatt hagyott el. Amikor két gyermekük, valamint a család kutyája beront a hálószobába, a teljesen megzavarodott és pánikba esett Jack kétségbeesetten rohan vissza Manhattanbe, megszokott életébe. Itt azonban rá kell ébrednie, hogy korábbi élete nem létezik többé. Kénytelen visszatérni New Jersey-be, és megpróbálkozni azzal az élettel, ami akkor várt volna rá, ha annak idején nem hagyta volna el Kate-et.

 

 

Igazából szerelem (Love Actually), 2003

A film, ami szerintünk egyetlen magára valamit is adó karácsonyi listáról nem hiányozhat. A történet mozgatórugója igazából a szerelem rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, szuper angol humorral és még jobb színészekkel és zenékkel.

 

 

Karácsony (Noel), 2004

Egymástól merőben különböző személyiségek keresik a megértést és a könyörületet karácsony idején. Rose (Susan Sarandon) középkorú, elvált nő, akinek az édesanyja kórházban van, előrehaladott Alzheimer-kórban szenved. A rendőrtiszt Mike (Paul Walker) egy pincér rögeszméjének célpontja lesz. Artie (Alan Arkin) meg van győződve arról, hogy Mike az ő néhai feleségének a reinkarnációja. Mellesleg Mike a szép Ninát (Penélope Cruz) készült elvenni, de úgy tűnik, hogy a féltékenysége szétzilálja a kapcsolatukat.

 

 

Holiday (The Holiday), 2006

Egy másik kihagyhatatlan romantikus vígjáték, amit szinte kötelező megnézni a karácsony közeledtével. Iris (Kate Winslet) reménytelenül szerelmes a kollégájába, akivel viszonyt folytat. A munkamániás Amanda (Cameron Diaz) pedig rájön, hogy a barátja megcsalja, ezért kiadja az útját. A két összetört szívű lány a világhálón akad egymásra. Mivel az egyik Londonban, a másik pedig Los Angelesben él, kitalálják, hogy otthont cserélnek. A pasimentes vakáció azonban nem a tervek szerint alakul.

 

 

Négy karácsony (Four Christmases), 2008

Egy vígjáték, amiben Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn) módszeresen kerülik a karácsonyi ünnepségeket, és a legelképesztőbb sztorikkal etetik a családot, csakhogy ne kelljen részt venniük a családi összejöveteleken. Egy élő közvetítés révén azonban lebuknak, és kénytelenek végiglátogatni a szülőket, akik persze mind elváltak. A négy látogatás során alapos ízelítőt kapnak a családi melegségből és egymás féltett titkaiból.

 

 

Karácsonyi naptárpasik (12 Men of Christmas), 2009

E.J. Baxter (Kristin Chenoweth) sikeres újságírónő New Yorkban. A tökéletes világa egy pillanat alatt összeomlik, amikor a vőlegényét rajtakapja a főnökasszonyával a karácsonyi partin. A fiatal nő új állás után néz, de Lillah mindenhol keresztbe tesz neki. Végül a nővére, Roz (Erin Dilly) tanácsát megfogadva elfogadja a montanai állásajánlatot. Hamarosan rájön, hogy a szívügyek a vadonban sem egyszerűek.

 

 

12 karácsonyi randi (12 Dates of Christmas), 2011

A 12-es szám jegyében zajlik ez a történet is. Nem indul a legjobban a szenteste Kate (Amy Smart) számára, mivel vásárlás közben elájul egy plázában, majd rájön, hogy volt barátját már késő visszahódítani. Kate karácsonykor randizik egy új pasival, akinek a neve Miles (Mark-Paul Gosselaar). A sors különös fintora okán tizenkét alkalommal élheti át december 24-ét, valamint az első randiját Milesszal, egy igencsak szimpatikus fiatalemberrel. A tizenkét nap során ráébred, miket kell jóvá tennie önmaga és a körülötte élők életében, megtanulja, hogy tegye jobbá a kapcsolatait és, hogy hol kell keresnie a boldogságot.