Te + Én

Boldog házasság 60 felett? Lehetséges!

Az ember azt hinné, hogy a házasság az idő előrehaladtával csak könnyebb lesz, hiszen hosszú éveket töltünk együtt, minden apró emlék és esemény összeköt minket. Együtt sírtunk és nevettünk, együtt neveltük fel a gyerekeinket, együtt töltöttük be a kerek évfordulókat. Íme, néhány aprós szokás, ami segíthet, hogy a házasságunk 60 felett is boldog és kiegyensúlyozott legyen.

Hallgassuk meg egymást

Az egyik általános érvényű szabály, amely az egész házasság egyik fontos alappillére. Meg kell hallgatnunk a másik véleményét, bármiről is van szó, hiszen ez a kapcsolat a kettőnk szövetsége, amelyben egyenrangú felek vagyunk. Legyen szó bármilyen apróságról vagy komoly dologról, egy egyszerű hétköznapi beszámolóról vagy a legbelsőbb félelmeinkről, mindig hallgassuk meg egymást és figyeljünk oda a másikra.

Fotó: iStock.com/DGLimages

Fotó: iStock.com/DGLimages

Használjuk a „varázsszavakat”

Közhelyesen hangzik, de valóban fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy megköszönjük a másiknak, amit értünk tesz, hogy kimondjuk, hogy szeretjük egymást, hogy bízunk egymásban. Minden kimondott szónak ereje van, és ezzel szóban is megerősítjük a kapcsolatunkat.

Néha engedjünk, akkor is, ha nekünk van igazunk

Mert néha van az úgy, hogy meddő vitába bonyolódunk, ilyenkor – főleg, ha csupán apróságról van szó – próbáljuk meg elengedni. Biztosan fordítva is ezerszer megtörtént már, amikor párunk volt az, aki ránk hagyott valamit. Nem érdemes minden bolhából elefántot csinálni.

Felejtsük el a bűntudatot

Mindkét oldalról, hiszen nekünk sem kellene éreznünk, de a párunknak sem kellene semmi miatt bűntudatot okoznunk – főleg nem szándékosan. Az ilyen taktikáknak már nincs helye egy hosszú, sokat megélt házasságban. Legyünk inkább egyenesek és őszinték egymáshoz.

Legyen időnk magunkra

Szakítsunk időt arra, hogy csak mi legyünk, ketten, úgy, mint régen. Szervezzünk magunknak randi, programokat, sőt, hagyjuk el néha együtt a komfortzónánkat, kéz a kézben.