Te + Én

Új kapcsolat előtt: szánjunk időt az önismeretre

Vannak, akik egyik kapcsolatból a másikba lépnek anélkül, hogy szünetet tartanának. Mások szerint azonban fontos, hogy egy kapcsolat lezárása után egy kicsit egyedül legyünk, összeszedjük magunkat. Elgondolkozzunk, hogy kik és milyenek vagyunk, mik a céljaink, mit szeretnénk a következő párunktól.

Amikor elkezdődik egy kapcsolat, akkor sokszor úgy érezhetjük, mintha minden felgyorsulna körülöttünk. Az egyik pillanatban még csak randizgatunk valakivel, a másikban pedig már az összeköltözésről beszélgetünk. Mivel a dolgok ilyen észrevétlenül gyorsan történhetnek, fontos, hogy megismerjük önmagunkat, mielőtt belevágnánk egy új kapcsolatba, nehogy úgy repüljön el az idő felettünk, hogy közben azt sem tudjuk, hogy mit miért csinálunk.

Ezeket gondoljuk végig, mielőtt belevágnánk

Érdemes például végiggondolni, hogy milyen párra, milyen párkapcsolatra is vágyunk. Természetesen nem a tökéleteset keressük, de azért nem árt, ha tudjuk, melyek azok a tulajdonságok, amiket el tudunk fogadni, és melyek kizártak, ahogyan a kapcsolattal szemben támasztott elvárásaink és céljaink ismerete is fontos lehet.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Tisztázzuk, hogy a partnerünk milyen legyen – nem feltétlenül a külsejére kell gondolni, persze az is fontos. Ahogyan a másik életmódja, stílusa, életvitele sem figyelmen kívül hagyható, hiszen lehet, hogy nem tudjuk összeegyeztetni a saját életünkkel, elveinkkel, elvárásainkkal.

Tisztázzuk, hogy felkészültünk-e egy új kapcsolatra. Ehhez többek között az szükséges, hogy jól legyünk, hogy tudjuk, egyedül is rendben vagyunk, a teljes életünkhöz nincs szükségünk másra. De egy megfelelő partnernek is helyet tudunk csinálni az életünkben, viszont nem ez a feltétele annak, hogy jól érezzük magunkat. S azt is érdemes letisztázni magunkban, hogy mely területeken tudunk kompromisszumokat kötni, és melyeken nem.

Legyünk tisztában az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel, hogy mik azok az életterületek, ahol még fejlesztére, tanulásra szorulunk. És fontos, hogy tisztázzuk az anyagi helyzetünket, hogy legyen pénzügyi tervünk – ne az új párunkra támaszkodva akarjuk megoldani a gondjainkat, az életünket.