Stílus

Festett szőke hajad könnyen kaphat enyhe zöldes „beütést”

A nyári hónapok alatt sok szó esik a bőr védelméről és a fényvédők használatának fontosságáról. Arra azonban kevesebb figyelmet fordítunk, hogy hajunkat is védjük az olyan káros hatásoktól, mint a napozással járó UV-sugárzás, vagy a medencevízben megtalálható vegyi anyagok. Pedig ezek gyengítik, szárítják vagy épp roncsolják a haj szerkezét, sőt akár még a haj elszíneződését is okozhatják.

Végre beköszöntött a jó idő, amikor sokan a vízpart felé veszik útjukat, és bár a napozás és a strandolás a nyár legkellemesebb pillanatai közé tartozik, nem árt, ha bőrünk mellett a hajunkat is óvjuk ilyenkor. Lássuk, melyek azok a tényezők, amelyek veszélyeztetik hajunk épségét!

Napfény és UV-sugárzás

Az UV-sugárzás károsítja a hajszálakat borító szarulemezkék fehérjekötéseit, ezáltal a haj belső szerkezete sérülékennyé válik. Ez a mindennapokban gyengébb, töredezésre hajlamos, durva tapintású hajat eredményez. Így minél több időt töltünk a napon, annál fontosabb, hogy professzionális UV-védő spray-vel, permettel óvjuk a hajunkat, hajmosáskor pedig használjunk napozás utáni hajpakolást – írja a Dyson, amely hozzávetőleg 1600 kilométernyi hajat vizsgált meg hajszárítója fejlesztése során. Nem szabad megfeledkezni a fejbőr védelméről sem: nyaraláskor vagy egy kirándulás során érdemes egy csinos kalappal vagy kendővel védeni fejbőrünket, különösen, ha ritkább a hajunk, vagy a bőrünk egyébként is világos, leégésre hajlamos.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Klóros víz

A medencék hűs vize csábító a nagy nyári forróságban, és nem is kell ellenállni a hívásának. Azt azonban fontos tudni, hogy a medencék vizében található klór reakcióba lép a kutikulával (haj külső hámrétegével), ezáltal durva tapintásúvá téve a hajat. A csobbanás után ezért érdemes a hajat kiöblíteni, strandolás után pedig alaposan megmosni és professzionális hajápolóval kezelni.

Festett és szőke haj fokozott veszélyben

A hajszínt a hajban lévő különböző fajtájú és mennyiségű melanin jelenléte határozza meg, ez található meg a különféle hajfestékekben is. A hajszálak cortexében (ez a kutilkula alatt húzódó réteg) található melaninhoz azonban elér az UV-fény, és az ekkor létrejövő reakció világosítja a hajat; ahogyan mondani is szoktuk, „kiszívja a nap”. Festett hajnál azonban kifejezetten bosszantó lehet, ha gondosan megválasztott hajszínünk megváltozik, így színezett hajnál különösen fontos a professzionális UV-védő spray használata. De a fürdőzés ugyancsak rejt veszélyeket – figyelmeztet a Dyson kutatása.

Fotó: Unsplash/ averie woodard

Fotó: Unsplash/ averie woodard

Nyilvános medencék vizét gyakran kezelik réz-szulfáttal algásodás ellen, amely a szőke hajjal reakcióba lépve enyhén zöldes színűre változtathatja annak árnyalatát. A festett és természetes szőkéknek ezért bőséges öblítés és samponos hajmosás javasolt strandoláskor.

Párás meleg = zsíros haj

Meleg időben fokozottan izzadunk, ilyenkor a fejbőr faggyútermelése megnő, és gyorsabban zsírosodik a haj, különösen, ha a meleghez párás levegő is tárul. Ez azokat is napi hajmosásra kényszerítheti, akik egyébként ritkábban mossák a hajukat. A haj kiszáradásának elkerülésére ápoló samponok és professzionális pakolások állnak rendelkezésre, de a hővédelemre is gondolni kell. Bár csábító a nagy melegben nedves hajjal járni-kelni és hagyni azt a napon megszáradni, a fent leírt folyamat – amely a hajat károsító UV-sugárzás hatására indul be – nedves haj esetében még intenzívebb, mivel a vízcseppek koncentráltan szívják a napsugarakat. Így érdemes pár percet rászánni hajszárításra.

unsplash.com/Element5 Digital

unsplash.com/Element5 Digital

Ez nagy melegben sem okoz kellemetlenséget, ha megfelelő készüléket használunk. A professzionális hajszárítók ugyanis gyorsabban szárítják meg a hajat, így nem kell hosszasan izzadnunk használatuk közben, ráadásul a fokozott hőtől is védik a hajszálakat. Könnyű, kompakt kiszerelésüknek köszönhetően strandra is egyszerűen magunkkal vihetjük őket.

Tengervíz és só

Szerencsére sem a tengervíz, sem a homok nem roncsolja kémiai reakciók útján a hajunkat így nyugodtan élvezhetjük a tengeri fürdőzést. A só szárító hatása miatt partot érve mégis érdemes édesvízzel átöblíteni a hajunkat, és az a bőrünk védelme miatt is hasznos. A homok – csiszoló hatású anyag révén – ugyancsak károsíthatja a kutikulát, ha úgy fésülködünk, hogy homokszemek kerültek a hajunkba, így érdemes tőlük is mielőbb megszabadulni.