Stílus

Plagizálási ügybe keveredhet a híres divatház

A Carolina Herrera divatházat a mexikói kormány azzal vádolja, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel.

A mexikói kulturális miniszter levelet küldött a venezuelai dizájnernek és Wes Gordonnak, a divatház kreatív igazgatójának, amelyben arra szólítja fel őket, ismerjék be, hogy „őslakosok művészetének motívumait” használták a Resort 2020 kollekcióban. A Hidalgo állambeli Tenango de Doriából és az Oaxaca állambeli Istmo de Tehuantepecből származó hímzéseket hozta fel példaként a motívumok másolására a miniszter, aki – idézi az El País című lapot az MTI – rákérdezett arra, hogy vajon ezek a közösségek látnak-e valamilyen hasznot a ruhák eladásából.

Fotó: Shutterstock

Képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

„Ezekben a hímzésekben megjelenik a közösség történelme, minden elemnek személyes, családi és közösségi jelentése van” – idézi a tárcavezetőt a BBC News.

A mexikói kormány néhány hete jelentette be új terveit, amelyek szerint az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy alkotásaikról és kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását”.