Stílus

Ez a stílusos öltözködés alapja

Azért mert valami divatos, trendi nem feltétlenül áll jól nekünk. Fontos, hogy jól is érezzük magunkat a választott ruhadarabban, de ehhez ismernünk kell az alkatunkat és ahhoz illő stílusokat.

A legfrissebb divat is csak akkor áll jól, ha illik az alakunkhoz. A megfelelően kiválasztott ruhadarabokkal azokat a testrészeinket is ideálisnak mutathatjuk, amelyekkel egyébként nem vagyunk teljesen elégedettek.
A stílusos öltözködés alapja nem más, mint az önismeret. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, elfogadjuk önmagunkat, ugyanakkor egészséges önkritikával élünk, szinte tökéletessé formálhatjuk az összképet – míg ha megpróbálunk magunkra erőltetni egy tőlünk idegen stílust, még a legdrágább, legdivatosabb ruhákban is előnytelenül fogunk festeni. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, milyen szabásvonalak illenek az alaktípusunkhoz. Alapvetően öt alkatot különböztetünk meg, elsőként az alma alkatot mutatjuk be.

Oprah Winfrey 2018, 75th annual Golden Globe Awards

Alma alkat
Képviselője: Oprah Winfrey, Catherine Zeta-Jones, Kate Winslet
Az alma típusú hölgyek általában elégedettek telt mellükkel és átlagosan vékony csípőjükkel, combjukkal, ám elégedetlenek azzal, hogy minden felesleges kilójuk a hasukon rakódik le, még akkor is, ha egyébként vékonyak. A feladat ennek a testrésznek az optikai karcsúsítása.
Előnyös: Az egyenes szabású, derékban, hasban nem szoros ruhák kiegyenlítik a hastájék hangsúlyosságát. A tunika jótékonyan takarja még a nagyobb pocakot is, ehhez viszont nem túl vastag combjaiknak köszönhetően nyugodtan felvehetnek egy szűk szabású nadrágot. Az A vonalú felsők is álcázzák a hasat. A hosszú kardigánok és az enyhén karcsúsított, de semmiképp sem szoros, kigombolt blézerek nyújtják az alakot. Nadrágból a szűk, és az egyenes szabású darabok a legjobbak, szoknyából pedig az A vonalúak. A legjobb, ha a felsőrész olyan anyagból készül, amelyiknek van tartása, míg alulra kerülhetnek a lágy esésű, lenge darabok.

Catherine_Zeta-Jones_VF_2012_Shankbone_2

Fotó: wikipédia

Nem előnyös: A szűk darabok a legkisebb feleslegre is felhívják a figyelmet. Kerüljük a magas derekú nadrágot, az épp derékig érő felsőt, a nagy gallérokat, zsabókat. Se a teljesen zárt nyakrész, se a mindent megmutató, óriási kivágás nem előnyös, ez ügyben maradjunk a középúton. Az ormótlan zsákruhák, a bő pulóverek nem rejtik el a hangsúlyos hasat, inkább esetlenné teszik a megjelenést. Nem áll jól ennek a típusnak az utóbbi években divatos peplum sem.

Kate_Winslet_at_The_Dressmaker_event_TIFF_(headshot)

Fotó: wikipédia