Stílus

Gyönyörű hajkoronák, amelyek csak egyszer láttak ollót

A kínai Huangluo faluban élő vörös yao törzs nagyon különleges. Női tagjai életükben csak egyetlenegyszer vágathatják le a hajukat, sem előtte, sem utána soha. Csakis 16 éves korukban, amikor már férjhez mehetnek, kapnak ollót.

A gyönyörű hajkoronák annak ellenére tiszták, rendezettek, hogy nem moshatják a tincseket samponnal.

A lányok, asszonyok a folyóhoz járnak le, hogy erjesztett rizses vízzel mossák meg a hajukat, ami, nem tudni, miért, de nagyon sokára őszül csak meg, sőt sokaknál még időskorban sem.

A faluban élő nők haja szinte mindenkinél meghaladja a két métert, színe sötétbarna.

A hajvágást azért csak egyszer engedélyezik, mert úgy hiszik, hogy így a hosszú haj hosszú életet, gazdagságot és szerencsét is hoz.

A hosszú hajú lányokat, asszonyokat sokáig senki sem láthatta a törzs tagjain kívül, a nép tagjai a nyolcvanas évekig nem is engedték, hogy bárki idegen meglássa a családi titoknak számító hajkoronákat.

Mára már engedik, így pedig turisták özöne érkezik hozzájuk minden évben, akik fényképeket is készíthetnek a különböző hajviseletekről és a 16 éves lányok első és utolsó hajvágatásáról.

A hajadon lányok egy fekete sállal takarják el a hajukat, azok a feleségek, akiknek még nem született gyermeke, két copfba fogják, míg az anyák praktikus, turbánszerű kontyban hordják a hajukat.