Stílus

Így hordjuk az év színét 50 éves kor felett – Éljen az életigenlő korall!

Elsőre talán túl élénknek, merésznek, fiatalosnak tűnhet 2019 választott árnyalata, az életigenlő korall. Szerintünk azonban pont erre az árnyalatra van szükségünk akkor, ha kedvetlenek, fáradtak vagyunk, vagy borús a hangulatunk. Az azonban nem mindegy, hogyan viseljük. Ebben nyújtunk segítséget a következő cikkel.

Egyáltalán ki mondja meg, mi legyen az év színe?

Talán nem is gondolnánk, de léteznek olyan szakemberek, akiknek az a munkájuk, hogy évekre előre meghatározzák, melyek legyenek az év trendjei – nemcsak az öltözködésben, hanem például a lakberendezésben, az étel- és italfogyasztásban vagy az autóiparban. Ők azok, akik azt is meghatározzák, melyek legyenek egy-egy év árnyalatai. Színbizottságok közül több is létezik, ilyen például az Intercolor. Az év színét mégsem hozzájuk kötjük, hanem a Pantone nevű céghez, amely a Pantone-színrendszert kifejlesztette. Ez abban segít, hogy az árnyalatokat pontosan meg tudjuk határozni. A meggypiros vagy a türkiz ugyanis mindenki fejében más árnyalatot takar, de a PANTONE 16-1546 kódra rákeresve mindenki számára egyértelmű lesz, hogy az év színéről van szó. Az év színe árnyalat meghatározása egyébként a Pantone egyik zseniális marketingfogása volt.

Kinek áll a legjobban az élő korall?

Minden év decemberében érkezik a hír, hogy melyik árnyalatot választották az év színének. 2019-ben ez a Living Coral (élő korall) névre keresztelt árnyalat lett. A színtípusokról és a színtanácsadásról már sok szó esett itt a Ridikül.hu-n. A színtanácsadás során a bőrünk tónusa, a szemünk színe, a szemünk és bőrünk kontrasztja alapján sorolnak be bennünket színtípusokba. Ez a besorolás meghatározza azt is, mely árnyalatok állnak jól, jobban, legjobban, és melyek azok, amelyeket inkább kerülnünk kellene, mert fáradtnak vagy betegnek tűnünk bennük. Az élő korall árnyalata egy világos, meleg, élénk árnyalat, így leginkább a tavasz típusoknak áll jól.

A tavasz színtípusba tartozik a sztárok közül például Scarlett Johansson és Nicole Kidman színésznők, vagy Adriana Lima szupermodell. A férfiak közül többek között Brad Pitt és Eddie Redmayne színészek, valamint Vilmos és Harry herceg is ebbe a csoportba tartozik.

A tavasz színtípus mellett az ősz színtípusnak is a meleg árnyalatok állnak jól, azonban hozzájuk inkább a fáradtabb, törtebb, sokszor sötétebb színek illenek. Az öltözékükben azonban a mintákban, az ékszerekben, a kiegészítőkben megjelenhet az élő korall árnyalata is.

Hogyan viseljük 50 éves kor felett?

Semmi okunk arra, hogy 50 éves korunk felett lemondjunk erről a gyönyörű árnyalatról, főleg akkor nem, ha a Magyarországon ritka tavasz vagy még ritkább ősz színtípusba tartozunk.

  • A tavasz színtípusok viseljék az arcukhoz közel: csinos blúzként, elegáns blézerként, ékszerként, de jó lesz nekik a korallárnyalatú pirosító vagy rúzs is.
  • Ha nem szeretjük a feltűnést, ne öltözzünk tetőtől talpig korallba, mert ez az árnyalat igencsak vonzza a tekintetet, és tudni kell viselni.
  • Az ősz színtípusoknak inkább kisebb mennyiségben javasoljuk az archoz közel, inkább törtebb, sötétebb árnyalatokkal kombinálják.
  • A nyár és tél típusba tartozók az arcuktól távol (szoknya, nadrág) vagy kiegészítőként (cipő, táska) viseljék, de sminkként soha.

Íme, néhány inspiráló ötlet 50 év feletti Instagram-bloggerektől: