Stílus

A fülbevaló története

Ma már egyértelműnek tűnik, hogy a fülbevaló is a hétköznapi ékszerek közé tartozik, de vajon mikor kezdték hordani az emberek ezt a díszt és mi volt a jelentősége?

Már a leghíresebb ősember, a Kr. e. 3300 táján elhunyt Ötzi füle is ki volt lyukasztva, így bátran állíthatjuk, hogy a fülbevaló az emberiség hajnala óta a divat szerves része. Illetve nem csak a divaté. Hajdanán ugyanis társadalmi státuszt is jelölt, és a felsőbb osztályok kiváltsága volt ez a testékszer.

Státusszimbólum

Az ókorban több helyen is nyomát találjuk ennek, Egyiptomban, a XVIII. dinasztia idejéből (Kr. e. 1549–1292), a bronzkori minószi civilizációban, illetve Rómában és Görögországban is az uralkodó osztály díszítette fülét nemesfémekkel, istenségeket ábrázoló függőkkel. A kezdetekben elsősorban valószínűleg férfiak viselték, mint a vagyon birtokosai, a Bibliában azonban már női fülbevalókról esik szó.

Fotó: iStock.com/Tarzhanova

Fotó: iStock.com/Tarzhanova

Tengerészdivat

Az idők során a fülbevaló egyre inkább elvesztette kiváltságos szerepét, a 16. századi Európában viszont ismét egyre nagyobb divat lett a férfiak körében, akik afféle üzenethordozóként tekintettek rá. Első viselői közé tartoztak a tengerészek, akik például annak emlékére lyukasztották ki a fülüket, hogy először átlépték az Egyenlítőt. Egy időben azért is hordták az aranyfülbevalót, hogy ezzel fizessenek a temetésért, ha útközben érné őket a halál. A későbbi századokban egyre inkább nők viselték a fülbevalót, igaz, a 18. században volt egy időszak, amikor hatalmas, füleiket takaró kalapjaik miatt nem volt létjogosultsága a fülékszernek. A 19. századra mégis visszakerült a divatpalettára.

A fülbevaló örök

Bár a fülbevaló ma is viszonylag nagy népszerűségnek örvend, a 20. század közepére kissé visszaesett a fülbevalók használata, és divatba jöttek a később zsákutcának bizonyult fülklipszek. A fülbevaló újabb felfutása többek között az ellenkulturális mozgalmaknak, például a hippiknek köszönhető.