Stílus

Ilyen az arisztokratikus nyár típus – Katalin hercegnétől Cate Blanchett színésznőig

A nyár színtípus a második leggyakoribb Magyarországon, csak a tél színtípusba tartozók vannak többen. A nyár típusba tartozóknak a legjobban a hideg, tört és többségében világos árnyalatok állnak a legjobban. A narancsok és barnák egyáltalán nem a barátaik, azonban a szürke és a lila bizonyos árnyalatait mintha kizárólag miattuk hozták volna létre.

Mi az a színtanácsadás?

Erről A királynői tél típus című cikkünkben írtunk bővebben, egy részlet: „A szín- és stílustanácsadó szakemberek feladata, hogy meghatározzák, mely árnyalatok állnak nekünk a legjobban. Ehhez a szemünk színének és a bőrünk tónusának kontrasztját figyelik meg úgy, hogy színes kendőkkel dolgoznak. Egy színből több különböző árnyalatot helyeznek az arcunk közelébe, és figyelik, melyiktől lesz a bőrünk egészséges, élénk, és melyiktől tűnik betegesen szürkének vagy sárgásnak.”

A magyar nők többsége vonzódik az ősz színtípus színeihez, ami azért érdekes, mert ősz típusból viszonylag kevesen vannak itthon. Sokszor inkább a bátortalanság, az ösztönös elbújás vezet bennünket oda, hogy olyan árnyalatokat viselünk, amelyek elrejtenek és nem kiemelnek bennünket. Hogy mi ennek az oka, arról Cseke-Kovács Zsófia színtanácsadóval beszélgettünk.

Milyen az arisztokratikus nyár színtípus?

A szakemberek négy fő csoportot különböztetnek meg, ezek a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Nevezhetjük őket bárhogy, de a könnyebb megjegyezhetőség miatt kapták ezeket a neveket, és valamennyire illik rájuk néhány tulajdonság a névadó évszakokból is. Bár nyáron meleg van, a nyár színtípus hideg típus. Úgy képzeljük el, mintha az összes hideg, élénk színt, amit a teraszon hagytunk, kiszívta volna a nap nyár végére. Minden tört, fakó, kékes vagy szürkés. A piros sem igazi, inkább málna vagy mályva. A legsötétebb szín számukra nem a fekete, hanem a sokkal előnyösebb jolly joker sötétkék. A narancsok és a barnák sosem lesznek a barátaik.

Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, a nyár színtípusba tartozók további három altípusba sorolhatók be a természetes bőrtónusuk és szemszínük kettőse alapján.

Igazi nyár, nyár-tél

Az igazi nyár prototípusa Katalin hercegné, aki ragyogóan néz ki középkékben, lilában és citromfagyi árnyalatban, de a barnában és khakiben elveszíti azt az üdeségét, amely általában jellemző rá. Sminket viselve akár a tél színtípus bizonyos árnyalatait is viselheti. Smink nélkül azonban mindig a kevésbé élénk és sötét színek lesznek számára előnyösebbek. A nyár-tél színtípusba tartozók hajszíne mindig hamvas, nincs benne vöröses fény. Tűzpiros helyett a málnapiros, királykék helyett a levendulalila lesz számukra a lényegesen jobb választás.

Világos nyár, nyár-tavasz

A világos nyár típusba tartozók a pasztellszínek királynői: mesésen áll nekik a babakék, a babarózsaszín, a halványzöld. A hajszíne inkább hamvas vagy lenszőke, világos barna, de nincs benne aranyos fény. Neki már a sötétkék is csak jó, de nem a legjobb árnyalat, ugyanis a sötét színek öregíteni fogják. Légies képviselőjük a gyönyörű Cate Blanchett Oscar-díjas színésznő.

Lágy nyár, nyár-ősz

Az egyik legkülönlegesebb színtípus, akinek a legjobban állnak a tört, már-már megnevezhetetlen se nem ilyen, se nem olyan árnyalatok. A mályvarózsaszín, a Balaton-zöld, a ködös lila igazi kedvencei lesznek. Bár sokszor seszínűnek érzi a hajszínét, és teljesen jellegtelennek magát, nem érdemes festenie a haját, mert olyat, mint a természet alkotott számára, egyik fodrász sem fog tudni. Ha megfelelő árnyalatokat választ, ragyogni fog bennük. Képviselőjük A Grace klinika című sorozatból ismert Ellen Pompeo vagy Für Anikó színésznő.