Stílus

Még mindig főállásban dolgozik a világ legidősebb borbélya

Anthony Mancinellinél rutinosabb borbélyt aligha hordott a hátán a föld. A New York-i Fantastic Cuts nevű szalon munkatársa immár 96 éve van a pályán, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

A 107 éves Mancinelli még mindig teljes állásban dolgozik, heti öt napban, napi 8 órában, és olyan törzsvendégei vannak, akik semmi pénzért nem mennének máshoz. Azt mondják, senkinek nincs ilyen rutinja, és ez hivatalosan is így van.

A munkaszeretet miatt dolgozik még mindig, közel egy évszázada is Mancinelli. „Folytatnom kell, úgy tűnik, ez fiatalon tart” – mondja Mancinelli, aki először 11 évesen fogott hajvágó ollót a kezében. „Nem tudok otthon maradni és semmit tenni” – tette hozzá a lelkes borbély.

Anthony Mancinelli 1911. március 2-án született Montemilonéban, az olaszországi Basilicatában. 1919-ben emigrált New Yorkba családjával. Körülbelül 12 évesen kezdte karrierjét, majd 19 éves korában nyitotta meg első saját boltját. Felesége, Carmela 14 éve halt meg, egy fiuk van. Mancinelli 11 évvel ezelőtt, 96 éves korában került be a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legidősebb borbélya, és ezt a nemes címet a mai napig tartja.

 

Nem tudja, miért pont a borbélyszakmát választotta, de azt gondolta, ez egy szép foglalkozás. Mivel apja nehezen tudta eltartani 8 gyermekét a nemezeléssel szerzett keresetéből, a kis Anthony úgy döntött, munka után néz, és betért egy borbélyüzletbe, hogy megkérdezze, kitanulhatná-e a szakmát. Szerencsével is járt, és ezzel elindult a hosszú szakmai úton. Akkoriban egészen más idők jártak, és a borbélyok szolgáltatásai közé még olyan, ma már bizarrnak számító dolgok is tartoztak, mint például a piócákkal történő „vérnyomáscsökkentés”, melyhez a szükséges eszközök még mindig Mancinelli birtokában vannak.