Stílus

A látszat csal! – Dekorációs hibák, amiktől kisebbnek látszik az otthonunk

A lakberendezés nem véletlenül külön szakma, hiszen laikusként nem is sejtjük, hogy néha egy apró trükk is elég ahhoz, hogy egészen más hatást érjünk el otthonunkban, mint korábban. Különösen fontos a berendezés az apró, belvárosi lakásokban, ahol minden négyzetcentiméter számít, ilyenkor igazán jól jönnek az olyan ötletek, amelyek optikailag nagyítják a lakást. Íme néhány dekorációs és lakberendezési hiba, amelyektől kisebbnek tűnhet az otthonunk, mint amekkora valójában.

Az otthonunk a mi kis várunk, az a hely, ahol önmagunk lehetünk, ahol biztonságban vagyunk, ahol olyan dolgokkal vesszük körbe magunkat, amelyeket igazán szeretünk. Természetes tehát, ha sokat foglalkozunk a berendezésével, dekorációjával, elsősorban azért, hogy jól érezzük magunkat benne, de azért is, mert szeretnénk a legjobbat mutatni azoknak, akiket beengedünk a falak közé. Figyeljünk a következőkre, ha szeretnénk otthonunkból a lehető legtöbbet kihozni.

Aprócska szőnyeg

Bár a kis szőnyegek nagyon csábítóak lehetnek, főleg, ha valamilyen egzotikus utazásról hoztuk magunkkal őket és szeretnénk, ha a lakásunk ékévé válnának, de sajnos optikailag nem segítenek abban, hogy nagyobbnak tűnjön a lakásunk sőt: ha olyan érzés, mintha a szőnyeg csak lebegne a szoba közepén, összhatásában megtöri majd a teret és kisebbnek láttatja a szobát, mint amekkora valójában, így mindenképp válasszunk nagyobb szőnyeget.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

A függönyrudak

Bár a függönyt természetesen az ablak fölé tesszük, nem kell a karnisokat nagyon szorosan, pár centire az ablak tetejétől elhelyeznünk. Legyünk nagyvonalúak a hellyel és tegyük bátran akár húsz-harminc centivel is magasabbra a karnisokat, így nemcsak azt nyerjük majd vele, hogy akár hosszabb, mutatósabb függönyt is választhatunk az otthonunkba, hanem azt az előnyt is, hogy látványosan nagyobbnak tűnik majd tőle a tér. A szorosan az ablak fölé helyezett karnis – főleg, ha sötét színű – olyan, mintha keretbe zárná a teret, ettől pedig kisebbnek fog tűnni a szoba, mint valójában.

A világítás

A szobák világításával hajlamosak vagyunk csak az utolsó pillanatban foglalkozni, akkor, amikor már minden a helyén van, pedig nagyon is meghatározóak lehetnek a végeredményt tekintve. Ne válasszunk olyan világítást, amikor egyetlen pontból árad a fény, hiszen egy étkező esetében ez például olyan érzés lesz, mintha egy fogorvosi székben ülnénk, ahol ránk irányítják a lámpát. Válasszunk szélesebb lámpabúrát és lehetőség szerint több helyre tegyünk fényforrást egy-egy szobában, ezzel észrevétlenül növeljük majd a térérzetet.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

A bútorok mérete

Bár azt hihetnénk, hogy kicsi lakásba kicsi bútort érdemes választani, mert így több tér marad, valójában ettől még kisebb érzetet kelt majd az otthonunk. Ahelyett, hogy sok, kisebb bútort választanánk, inkább arra törekedjünk, hogy az a néhány – akár nagyobb darab – jól illeszkedjen. Sokkal szebb és tágasabb lesz az összhatás, mintha elaprózzuk a teret.

Sötét színek

Bár igazán karakteres és látványos lehet, ha egy nagyobb lakásban nagy, színes, akár kifejezetten sötét felületek is vannak, legyen szó akár a fal színéről, akár nagyobb, sötét tónusú képekről, ugyanez már nem működik egy kis lakásban, sőt. Ha egy kis lakásba sötét falfestéket vagy nagy felületű sötét dekorációt, képet, esetleg sötét bútorokat rakunk, könnyen bezártságérzésünk lehet. A falakat fessük világosra, és ne használjunk nagy felületen sötét színeket, így biztosan tágasabb, szellősebb érzésünk lesz, főleg nappal, amikor természetes fény is jut lakásba.