Stílus

4 tipp kabátvásárláshoz alacsony nőknek

Az alacsony termetnek számtalan előnye van, de az öltözködés komoly fejtörést okozhat. Egészen addig, amíg fel nem fedezzük a legjobb lelőhelyeket és meg nem tanulunk néhány szabályt. Az utóbbiban tudunk segíteni – ebben a cikkben azoknak adunk tanácsot, akik idén szeretnének kabátot vásárolni.

Az alacsony nők élete nem csak játék és mese akkor, ha ruhavásárlásról van szó: az XS-es maxiszoknya is hosszú, a nadrág szárából mindig fel kell hajtani, az oversize (direkt túlméretezett) kardigánok és pulóverek egyenesen tabunak számítanak. A midiszoknya felejtős, a gyerekruha vállban és hosszban hiába jó, ha mellben szűk, a magas sarkú pedig többnyire kötelező. A kabátvásárlás természetesen szintén nem egyszerű, de néhány szempontot figyelembe véve megtalálhatjuk az igazit.

Segítségünkre sietett Balla Gabi stylist, aki hétköznapi nőknek ad stílustanácsot, segít nekik vásárolni, vagy rendszerezi a gardróbjukat.

Tipp 1: Hangsúlyozzuk a derekat

„Alacsony termet esetén derékhangsúlyos kabátok ajánlottak, azaz a megkötős, karcsúsítással megoldott vagy derékrésszel ellátott  szövet vagy akár pufikabátok. Utóbbinál érdemes a testalkathoz mérten nem túl óriásra felpuffasztott példányt választani, mert óvatlanság esetén filigrán termetnél és erősebb alkaton egyaránt vicces hatás érhető el.”

Tipp 2: Figyeljünk a hosszra

„A hossznál a derékig érő fazon kedvező választás lehet” – mondja Gabi, aki hozzáteszi azt is, ez 5 fok alatti időjárásban sokak számára kevés.

„Érdemes átgondolni, hogy nadrágot vagy szoknyát hordunk szívesebben, gyakrabban. Aki a szoknyát kedveli, annak ajánlott olyan kabátot választani, ami az általában hordott hosszt eltakarja, vagy pedig egészen rövid állású fazont – ha nem vagyunk fázósak.”

Tipp 3: Nem mindegy, milyen hosszú a lábunk

Az, hogy valaki alacsony, nem elég információ a vásárláshoz. Tudni kell, az alsó- és felsőtest arányát, a derékvonal elhelyezkedését, a csípő szélességét, a mellek méretét és elhelyezkedését.

Szakértőnk külön kitér arra, hogy a kabátvásárlás során a lábak hosszát vegyük figyelembe. „Rövid lábak esetén szoknyához előnyös hosszú csizmát viselni, hogy minél kevésbé törje meg a lábat egy – esetleg még el is álló szárú – (boka)csizma.

Amennyiben a kellően hosszú lábbeli színe megegyezik a kabát színével (netalántán össze is érnek), nemcsak csinos látványt eredményez, de optikailag nyújtja az alakot. A kabát folytatására rá lehet segíteni a harisnya vagy a nadrág színével, ami szintén harmonikus hatást eredményez.”

Tipp 4: Vásároljunk vagy varrassunk?

Ha már ennyi mindent tudunk a tökéletes télikabátról, felmerülhet a kérdés, hol találunk ilyet. Mennyiért? És mennyi idő alatt?

„Fazonban, anyagban, színben is szép, hozzánk illő kabátot találni nem egyszerű, de nem is lehetetlen” – vallja szakértőnk, aki azt javasolja, hogy szánjunk időt arra, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot, mert a tél hosszú, sokat fogjuk viselni.

Szerinte egy varrónővel magunkra is igazíttathatjuk a vásárolt kabátot, vagy varrathatunk is. „Bizonyára hosszabb idő, több energia és elsőre drágább megoldásnak tűnik, de a végére mindent összevetve valószínűleg megéri nulláról varratni egy alapdarabot, amit évekig hordhatunk és kombinálhatunk kedvünk szerinti sállal, sapkával, kalappal, pelerinnel, mellénnyel vagy övvel – kinek hogy tetszik.”