Stílus

Egy hétköznapi növény, mely visszafordíthatja a hajhullást, és még a memóriát is javítja

A rozmaringot az ókor óta tartják számon gyógynövényként, és számos pozitív hatásának sok különböző téren hasznát vehetjük. Lássuk, hogyan használhatjuk.

A kutatások szerint a rozmaring segíthet a rák megelőzésében és kezelésében, a légzőszervek és a gyomor egészségének fenntartásában, emellett fertőtlenítő hatása is van, melynek külsőleg és belsőleg is hasznát vehetjük. A rozmaring emellett javítja a hangulatot, a memóriát, miközben csökkenti a stresszt.

Rozmaring a hajápolásban

A rozmaringnak a hajápolásban is hasznát vehetjük, ha csillogó, dús hajat szeretnénk. Egy 2015-ös vizsgálat szerint a rozmaring illóolaja ugyanolyan hatásos az androgének által okozott hajhullás visszafordításában, mint a minoxidil nevű vegyület.

Hogyha hajhullás elleni szert szeretnénk készíteni, akkor körülbelül 2 százalékos hígításban keverjük a rozmaring-illóolajat jojobaolajhoz vagy aloe vera gélhez, és amilyen gyakran csak tudjuk, esténként masszírozzuk a fejbőrünkbe fél éven keresztül.

unsplash.com/Christin Hume

unsplash.com/Christin Hume

Hajhullás elleni szer

12 csepp rozmaring-illóolajat keverjünk össze 30 ml jojobaolajjal vagy aloe vera géllel egy üvegben, majd alaposan rázzuk össze. Este masszírozzunk 1-2 teáskanálnyit a fejbőrünkbe, legalább 8 órán keresztül hagyjuk rajta, mielőtt megmossuk a hajunkat. Ha aloe vera gélt használunk, tároljuk a keveréket hűtőszekrényben, és 1 héten belül használjuk el.

Lemosó a csillogó hajért

Nemcsak hajhullás ellen, de a haj tisztítására, csillogásának élénkítésére is alkalmas a rozmaring. Hogyha zsírosodásra hajlamos a hajunk, hetente kétszer is hazsnálhatjuk a keveréket, ha szárazabb típusú, akkor elég havonta egyszer.

½ csésze rozmaringágat és ¼ csésze szárított rozmaringlevelet adjunk hozzá 1 csésze almaecethez és 2 csésze vízhez, és 2-3 hétig hagyjuk állni, míg a levelek elveszítik a színüket, ezután vegyük ki az ágacskákat és a leveleket.

Ehhez adjunk még hozzá egy főzetet is, mely 2 csésze vízből és ¼ csésze szárított rozmaringlevélből készül. Hajmosás előtt negyedcsészényi keveréket dörzsöljünk a fejbőrbe. A lemosót használjuk el három hónapon belül.