Stílus

Fenekestül forgatja fel a divatszakmát az alacsony növésű blogger

A 27 éves Sinéad Burke kislánykora óta arról álmodott, hogy a divattal foglalkozzon. Mára a brit Vogue szerkesztője lett, pedig betegsége miatt nem sokan fogadtak volna arra, hogy valaha sikerrel jár.

A divat világában ugyan megjelentek már jó ideje a plus size modellek, és egyre népszerűbbek a sérült emberek is modellként, azért elmondhatjuk, hogy a szakmabeliek azért nehezen váltanak át a régi, jól bejáratott sémáikról az újakra. Hogy azért mégis sikerül, annak egyik legszebb példája az ír születésű Sinéad Burke. Ő ugyanis alacsony növésű ember lévén pontosan tudja, milyen fájdalmas tud lenni az összehasonlítgatás, a kirekesztés, a gúnyolódás, átélte, milyen úgy beilleszkedni a világba, hogy ő „másmilyen”. Azért is van rá nagyon nagy szükség, hogy meglássuk, az önbizalom forrása a lelkünkben van, és nem a testünkben, hogy igenis megvalósíthatjuk az álmainkat akkor is, ha nem vagyunk pontosan olyanok, mint  a társaink, ikonaink, példaképeink. Sinéad kitűnő példa arra, hogy a világunk milyen sokszínű, s hogy mennyire szükségünk van a friss hangokra, emberekre, akik másfajta nézőpontot képviselnek, mint ami megszokottnak számít. Ebben a videóban egy 2017-es beszédét nézhetjük meg:

Ismert előadóvá vált

A kis Sinéad már 10 éves korában a divathírek után érdeklődött édesanyjánál, de az egész világon akkor vált ismertté, amikor egy TED Talk előadáson  arról beszélt, hogy nem gyártanak ruhákat a mély növésű embereknek. Emiatt kénytelenek a gyerekosztályról válogatni, ami olykor nemcsak megalázó, de nevetséges is, hiszen a felnőtt nőkön és férfiakon furcsán mutatnak a gyerekeknek szánt darabok. Sinéad immár a brit Vogue divatszerkesztőjeként azért küzd, hogy minden olyan ruhát és kiegészítőt, amit normál méretben gyártanak, az alacsony növésűek, a kerekesszéket használók  is ugyanúgy megvásárolhassanak.