Stílus

Magyar tervezők, akik különleges anyagokkal dolgoznak

A divatipar jelenlegi működése a legtöbb esetben környezetterhelő, kizsákmányoló, ennek ellenére a divat az életünk része, a stílusunk az önkifejezésünk eszköze. A ruháinkkal mesélünk magunkról, a világról alkotott képünkről, a státuszunkról, az életfelfogásunkról. Ma már vásárolhatunk olyan magyar tervezőktől és alkotóktól, akik odafigyelnek a környezetre, tudatosan készítenek ruhákat, kiegészítőket. Őket támogatva pedig mi is ezt tesszük majd. Közülük mutatunk be 5 alkotót.

Ananászrost – Tender Toes

Az ananászszüret során is keletkeznek melléktermékek, ilyen például az ananász levele. Ezt ma már nemcsak az őslakosok használják, hanem az egész világon elérhető alapanyag készül a levelek erős rostjaiból, amely sok esetben a bőrt helyettesíti. A különböző márkák óraszíjat, cipőt, táskát, kabátot, ruhát is gyártanak belőle – attól függően, ki mire szakosodott.

Magyarországon eddig egyetlen pici márka, a Tender Toes dolgozik ananászrostból készült bőrhelyettesítő alapanyaggal. Grőbné Vadas Erika szentendrei műtermében parányi babamokaszinokat és felnőtteknek készülő zárt cipőket és papucsokat gyárt a maga tempójában. Az alkotófolyamat lassú, az alkotás igazi szerelem Erika számára, aki eldöntötte, nem is szeretne sokkal nagyobb céget vezetni. A fenntarthatóság számára elsődleges.

 

Szívószál – Notjustuseless

Egyelőre ruha és cipő nem, de asztalterítő és függöny készül már műanyag szívószálból – ráadásul hazai alkotó ötlete alapján. Huszár Katalin is felfigyelt arra, a vendéglátásban rengeteg szívószálat használnak feleslegesen. Ezeknek a plasztikdaraboknak az élettartama mindössze 5–20 perc, utána a kukába kerülnek. Arra gondolt, ezeket hasznosítja újra, ezért egy budapesti vendéglátóhely használt szívószálait gyűjtötte össze, majd ezek felhasználásával készített különleges textileket.

Ne feledjük, még mindig tart a szívószálmentes augusztus – itt olvashatók a részletek.

 

PET-palack – Cirrhopprecycle

Mi történik a pillepalackokkal? Legjobb esetben nem kerül hozzánk, mert nem vásárolunk olyan termékeket, amelyeket ebben forgalmaznak. Jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben végzik, hiszen léteznek olyan helyzetek, amikor szükségünk van egy üveg ásványvízre vagy más italra. Ha mégsem szelektáljuk őket, akkor elkerülhetnek például Balogh Kingához, aki kacskaringós gyűrűket, légbuborékkal díszített fülbevalókat, különleges ékszereket készít belőlük. Mi ez, ha nem a PET-palackok legszebb újjászületése?

 

Biciklibelső – Balkan Tango

Elsőre talán nem is gondolnánk arra, hogy a biciklibelső is inspiráló alapanyag lehet egy alkotó számára. A gumiból készült pénztárca, táska vagy ékszer azonban nagy hagyományokkal bír Budapesten. A városi biciklis kultúra fellendülése magával hozta a környezettudatosság és az újrahasznosítás szemléletét is. A Balkan Tango egyike a legrégebbi magyar márkáknak, amelyek gumibelső újrahasznosításával foglalkoznak.

 

Használt farmer – Sharolta, Réthy Fashion

Egy átlagos póló előállításához 2700 liter, egy farmernadrág előállításához 8000 liter vizet használnak fel. Éppen ezért nem mindegy, mi történik a már megunt farmernadrágokkal, ingekkel, szoknyákkal. Sok esetben ezek a szeméttelepen végzik. A ruháknak azonban sokkal jobb helyük van olyan magyar cégeknél, amelyek például továbbhasznosítják ezeket. Használt farmerrel dolgozik többek között a Sharolta márka, amely elsősorban táskákra specializálódott. Vagy a Réthy Fashion márka is, ahol aztán tényleg minden készül használt farmerből, az alkalmi ruhától kezdve a táskákon keresztül az ékszerekig.