Stílus

Így viseljük a csipkét

A csipke a legmegosztóbb és bizonyos szempontból a legkényesebb kiegészítők közé tartozik. Amennyire elegáns lehet, éppoly közönséges hatást is kiválthat, ha túlzásokba esünk. Ezért érdemes nagyon is stratégikusan bánnunk a csipkével mind méretét, mind elhelyezedését illetően.

A csipkéről ma leginkább a menyasszonyi ruhák és a fehérneműk jutnak eszünkbe, történetének javarészében viszont státusszimbólumnak számított. Sokáig a felső rétegek kiváltsága volt. Hordták egyiptomi és Árpád-kori előkelőségek, de a csipkekészítés igazi fellendülését a reneszánsz Itália hozta el. A különleges anyag ettől kezdve vált népszerűvé mind a divatban, mint a lakásdekorációban. Még a katolikus egyház is előszeretettel használta. Eredetileg len-és selyemszálakból, arany- és ezüstszínben készültek a csipkék, ma leginkább pamut és műszál a felhasznált alapanyag.

A csipke fajtái

Csipkét szinte bármilyen, rendelkezésünkre álló kézimunkaeszközzel létrehozhatunk, ennek köszönhetően számos válfaja létezik a varrottól kezdve a kötött, horgolt és csomózott csipkén át a vert csipkéig, és mindegyiknek sajátos, egymástól jól elkülöníthető hangulata, hatása van.

Varrott csipke

Az egyik legnépszerűbb változat a varrott csipke, amely az antikvitásban és a reneszánszban urakodott. Ezt a legrugalmasabb változat, nagy mozgásteret enged a fantáziának és a kivitelezésnek, ahogyan az a legendás velencei csipkék (Point Gros de Venice) tekervényes mintázatain is látszik. Ezek közül is van, amelyik gyorsabban, van, amelyik lassabban készül el bonyolultságtól függően.

Szálhúzással, kivágással készülő csipkék

A szálhúzásos csipke úgy jön létre, hogy a már kész anyagból eltávolítanak néhány szálat, majd a szálak helyét különféleképpen összevarják.

Vert csipke

Ha csipkekészítésről van szó, sokak előtt a csipkeverők képe jelenik meg. A vert csipke a leglátványosabban készülő válfaja a díszes anyagnak, amelyhez orsókra és párnára van szükség. Az orsók, melyek hagyományosan fából, csontból készültek, ma már nem ritkán műanyagok. A csipkeverés során a mintát tartalmazó papírt a párnára rögzítik, és apró tűkkel körbetűzik. Erre kerül a cérna, amely az orsók mozgatásával jut a megfelelő helyre. Ebbe a típusba tartozik a híres, páratlanul elegáns és gyakran fekete-fehér Chantilly-csipke, amelynek az alapanyaga tüll.

Manapság a csipke sokat vesztett hajdani csillogásából, de még így is lehet a kifinomultság, az elegancia, valamint a bohémség szimbóluma attól függően, hogyan viseljük.

Csipetnyi csipke

A csipkével kapcsolatban érdemes a kevesebb több elvét követnünk, ha a ruházatunkkal nem szeretnénk túlságosan függönyhatást kelteni. Nagyszerűen mutatnak a finom kis részletek, apró csipkebetétek, kivágások, amelyek az egyszerű ruhadaraboknak is különleges, ünnepélyes megjelenést kölcsönöznek.

Persze ha merészebbek vagyunk, akkor egy kicsivel nagyobb is lehet az a bizonyos csipkebetét, de kényelmesebb, ha nem kell azon aggódnunk, hogy hol látszik át és mit vegyünk alá.

Csipke a hétköznapokban

A csipkére elsősorban alkalmi viseletként gondolunk, de nappali öltözék részeként, hétköznapi darabokkal viselve is jól megállja a helyét.

 

 

Színesben

Bár ha csipkéről van szó, a legnépszerűbb színeknek a fekete és a fehér számít, érdemes egy kicsit elrugaszkodnunk ezektől az árnyalatoktól, és élénk színekkel csempészni még több életet az öltözékünkbe.

 

Geometrikus formák

A csipkét elsősorban a kacskaringós virágmintákról ismerjük, pedig első őseit egyszerű, szögletes formákban készítették. Mi is visszatérhetünk a letisztult hagyományokhoz akár a népművészeti ihletésű változatokon keresztül.

Akár a modern, városi élet ihlette verziókban.

 

Merészen

Ha mégsem tudunk lemondani a teljesalakos csipkéről, akkor a következő elvekkel kicsit ellensúlyozhatjuk feltűnő mivoltát.

Válasszunk egyszerű, klasszikus szabásvonalú darabot, és ellensúlyozzuk hétköznapi ruhákkal, kiegészítőkkel.

 

Alkalmi ruha esetén szintén a klasszikus szabásvonalak és elegáns árnyalatok jöhetnek szóba.

Csipke a strandon

A strandon, ahol a legtöbben nem az eleganciát tartják szem előtt, garantáltam kitűnhetünk a tömegből a finom csipkeholmikkal. Ráadásul amiatt sem kell aggódnunk, hogy mit kezdjünk az átlátszósággal.