Stílus

Mit viseljen az örömanya, hogy ne legyen kínos vagy ciki?

A menyasszony vagy a vőlegény édesanyjaként kiváltságos helyzetben érezhetjük magunkat az esküvőn. Azonban örömanyaként – vagy ahogyan a menyasszony édesanyját korábban nevezték: búsanyaként – is ugyanolyan öltözködési szabályok vonatkoznak ránk, mint a násznépre. Sőt ha lehet, még szigorúbbak is. Ezeket gyűjtöttük össze.

1. Ki válassza ki a ruhát először?

Természetesen a menyasszony és a vőlegény édesanyja is nagyon fontos, hiszen a gyermekeik egy pár lesznek. Az etikett szerint azonban mindig a menyasszony és a menyasszony édesanyja (majd a menyasszony édesapja) választja ki először, mit visel az esküvőn. Ehhez igazodik a vőlegény és a vőlegény édesanyja (majd a vőlegény édesapja).

Természetesen nem kell ugyanúgy kinézniük, de az sem szerencsés, ha harsány a különbség, hiszen sok-sok fényképen, videofelvételen szerepelnek majd együtt. A hasonló színválasztás vagy stílus pedig arra mutat rá, hogy nemcsak a pár között nagy a harmónia, hanem az örömszülők is jól megértik egymást.

 

2. Tabu a fehér

A fehér a menyasszony színe, nem másé! Ez a szabály a mai napig szigorúan tartja magát, és ezt a menyasszony édesanyjának sem szabad megszegnie. Arra is érdemes figyelni, hogy a ruha a fotókon se tűnjön fehérnek, ezért a törtfehér, a sárgásfehér, a vajszín, a citromfagyi árnyalatai is kerülendők.

 

 

3. Fekete helyett inkább sötétkék

Valószínűleg kevesen viselnének az esküvőn feketét annak ellenére, hogy nagyon elegáns, sikkes választás lehet. A fekete azonban a gyász színe is, ezért örömanyaként – bármilyen jól is mutatunk benne – a sötétkéket ajánljuk. A sötétkék, egészen pontosan a tengerészkék igazi jolly joker szín, szinte mindenkinek jól áll, nem lehet belekötni. Nem túl feltűnő, mégsem tűnünk el benne teljesen a tömegben. Ráadásul fémszínű kiegészítőkkel vagy gyöngyökkel igazán elegáns viselet.

 

 

4. Ne essünk túlzásokba

Ha azt érezzük, hogy a választott ruha túl rövid, túl hosszú, túl szűk, túl átlátszó, túl… valamilyen, akkor jobb, ha inkább másik ruhát választunk. A lányunk vagy a fiunk esküvője nem az az esemény, amelyen főszerepet játszunk, be kell érnünk – és érjük is be – egy boldog és gyönyörű mellékszereppel.

 

 

5. Helyszín, napszak, dress code

A meghívón szereplő dress code, amennyiben a pár megadja, a menyasszony és a vőlegény szüleire is vonatkozik. Ha ők azt szeretnék, az egész násznép legyen fehérben, akkor viseljünk fehéret. Ha a színt nem adják meg, csak az esemény jellegét, akkor azt vegyük figyelembe. Mivel örömszülők vagyunk, valószínűleg sokkal könnyebb egyeztetni a ruhakérdést, mint a többi vendégnek. Egyet jegyezzünk meg: ez a pár nagy napja. Próbáljuk tartani, amit kérnek.

Ha a meghívón nem szerepel dress code, akkor mindig induljunk ki az esemény helyszínéből, a napszakból és a szertartás majd a lakodalom jellegéből. Nem illik egy tóparti vagy tengerparti esküvőre olyan ruhában megjelenni, amelyről messziről látszódik, hogy inkább egy palotában mutatna jól. Érdemes viszont kültéri esküvőn kalapot viselni a napsütés miatt, a tűsarkú cipő helyett pedig telitalú cipőt vagy elegáns, hegyes orrú balerinát.