Stílus

Az élénk vagy sötét színű rúzs 50 felett sem tabu többé – csak tudni kell viselni

Vörösbor, szeder, cseresznye, szilva, paradicsom, pirospaprika – nem a bevásárlólistánkat szeretnénk a Ridikül.hu olvasóival megosztani, hanem azoknak az árnyalatoknak a fantázianeveit, amelyeket szívesen viselünk az ajkainkon. Az élénk vagy sötét színű rúzsokkal kapcsolatban számtalan tévhit él, többek között az, hogy bizonyos kor fölött inkább ne viseljük ezeket. Tényleg így van? Vagy viselhetjük? És ha igen, akkor mire figyeljünk?

50 fölött tabu az élénk vagy sötét rúzs?

Mi a Ridikül.hu szerkesztőségében úgy gondoljuk, ilyenfajta korlátozás már nem létezik. Az élénk és a sötét rúzs viselése nem életkorhoz kötött, de sok minden egyéb befolyásolhatja azt, mennyire áll jól nekünk,

  • mennyire illik a stílusunkhoz,
  • mennyire tudunk hozzá sminkelni,
  • mennyire áll jól a színtípusunkhoz,
  • mennyire tudjuk viselni ezeket az árnyalatokat,
  • milyen jó a technikánk, amivel a rúzsokat felvisszük,
  • mennyire tudunk vigyázni rájuk.

 

 

 Figyeljünk a színtípusunkra

Ha még nem jutottunk el színtanácsadó szakemberhez, aki segít megállapítani, pontosan milyen színtípusba tartozunk, és mely árnyalatok tartoznak a személyes színpalettánkba (amelyek tartalmazzák a sminkeléskor használható színeket is), elég lenne első körben annyit eldöntenünk, hogy vajon a meleg vagy a hideg táborba tartozunk.

Fogjunk egy tükröt, és vonuljunk az ablakhoz. Figyeljünk arra, hogy legyen bőven fény, de ne süssön ránk direkt a nap, és ne tükröződjön vissza a szomszéd ház falának színe az arcunkra. Készítsünk ki arany- és ezüstszínű nagy fülbevalókat, ruhákat, kendőket – ami épp van otthon. Mossuk le a sminkünket, takarjuk le egy fehér pólóval a hajunkat (egy tincs se látszódjon ki, legyünk szigorúak), majd takarjuk le a testünket egy fehér lepedővel. Most, hogy ott ülünk fehérbe bugyolálva a tükörrel szemben az ablaknál, tegyük fel előbb az arany-, majd az ezüstékszereket.

Figyeljük, melyiknél tűnik szebbnek az arcunk, a bőrszínünk, ragyogóbbnak a szemszínünk. Ha az aranyra reagálunk jobban, akkor a meleg színtípusok valamelyikébe tartozunk, ha pedig az ezüstre, akkor a hideg színtípusok valamelyikébe. Mivel a rúzs az arcunkon van, ezért nagyon is fontos, hogy az meleg vagy hideg árnyalatú.

 

 

 Sötét rúzs – kevésbé drámai hatás

A rúzst többféle módon is felvihetjük az ajkainkra. Sokkal kevésbé lesz drámai a hatás, ha csak az ujjainkkal ütögetjük fel a színt. Ez kifejezetten modern megoldásnak számít: nagyon mai, nagyon friss, és kifejezetten viselhető lesz a rúzs így. Ha nem kontúrozzuk körbe szájceruzával, akkor nagyon dércsípte, természetes lesz a látvány.

Az ujjainkkal felütögetett rúzst körbe is kontúrozhatjuk hasonló árnyalatú szájceruzával. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a szájceruzát is finoman simítsuk át az ujjainkkal, hogy ne legyen szigorú a kontúr a lazán felvitt árnyalat mellett.

Ecset, ecset, ecset

Ha nem szeretnénk az ujjunkkal felvinni a rúzst, válasszuk a rúzsecsetet, amellyel sokkal pontosabban tudjuk felvinni a rúzst. A határozott kontúrok jól állnak az élénk, vibráló árnyalatoknak.

Ne felejtsük a pirosítót

Az élénk, de még inkább a sötét színű rúzsok szinte követelik maguk mellé a pirosító használatát. Enélkül olyan lehet az összkép, mintha szellemnek készülnénk a farsangi buliba, pedig lássuk be, február még eléggé messze van. Arra figyeljünk, hogy a pirosító a rúzzsal megegyezően hideg vagy meleg színű legyen. Ezek keverését hagyjuk meg a divatmagazinoknak, amelynél a hétköznapi viselet mindig visszafogottabb.

 

 

Mi van azokkal, akiknek keskeny az ajkuk?

Tény, hogy a sötét rúzs sokkal jobban mutat vastagabb ajkakon. Ráadásul minél idősebbek vagyunk, annál vékonyabbak lesznek az ajkaink. Az egyik trükk, hogy több árnyalatot keverünk össze, és egy világosabbat használunk az ajkunk közepén. (Az árnyalatoknak természetesen nem szabad élesen elkülönülniük egymástól.)

A másik megoldás, hogy a kontúrt a külső ajakvonalunkon húzzuk meg, így néhány milliméterrel növelni tudjunk az ajkaink vastagságát.

Vigyázzunk a színekre

Ha élénk vagy sötét színnel rúzsozunk, mindig gondoljunk arra, hogy enni és inni is fogunk a következő órákban. Érdemes a rúzst, a rúzsecsetet bedobni a neszesszerbe, és magunkkal vinni, hogy fel tudjuk frissíteni a sminkünket.