Stílus

Szigorú etikett, amelyet a királyi család egyes tagjai megszegtek

A brit uralkodócsalád tagjának lenni nem egyszerű, és nem csupán elegáns, visszafogott ruhákról és színes, izgalmas rendezvényekről szól.

Korábban már írtunk a rengeteg írott és íratlan szabályról, amelyek a királyi család tagjainak életét terhelik, de nem ejtettünk szót arról, hogy bizony egy sor olyan szabály is létezik, amelyet már megszegtek a kékvérűek, hiába vannak még érvényben.

Fotó: Unsplash/ Carli Jeen

Fotó: Unsplash/ Carli Jeen

Íme ezek közül néhány:

Egyszerre két trónörökös soha nem ülhet repülőre együtt.
Megszegte: Vilmos és Harry herceg többször is

A szabály teljesen logikus, hiszen ha két trónörökös egyszerre ül a gépen, nagy az esélye annak, hogy katasztrófa esetén mindketten sérülnek, esetleg meghalnak. A királynő unokái ezzel szemben imádnak együtt utazni…

A családtagokra kizárólag hivatalos címük szerint szabad utalni.
Megszegte: a sajtó a polgári származású családtagok esetében

Kate Middleton már jó ideje Katalin, cambridge-i hercegné, míg Meghan Marke hivatalosan Meghan, sussexi hercegné. Az etikett szerint rájuk tilos másképp utalni, mint címük szerint, ennek ellenére a sajtó máig polgári nevükön szólítja őket.

A családtagok semmilyen ellentmondásos témában nem nyilváníthatnak véleményt.
Megszegte: Meghan Markle

Nos, jól írtuk: a sussexi hercegné manapság már nem tesz ilyet, de Meghan Markle korában rendszeresen kiállt a melegházasság és a menekültek mellett. A királyi család tagjai a politizálástól is el vannak tiltva: hivatalosan szavazhatnak, de a gyakorlatban nem élnek jogukkal: mindenki csak találgatna, hová tették az ikszet.

A királyi család tagjai nem ehetnek tengeri ételeket.
Megszegte: Károly herceg rendszeresen

A szabály szerint a tengeri étel mérgezett, romlott lehet, allergiát válthat ki, ezért kerülendő. Csakhogy a királyi családból többen is rajonganak a finomságokért: Károly például él-hal az osztrigáért és a homárért.

A fokhagyma tiltva van.
Megszegte: Harry herceg és Meghan hercegné rendszeresen

A fokhagyma tiltott fűszer, hiszen milyen volna már egy kékvérű, akit erős fokhagymaszag leng körül? Nos, többen erre – például Harry herceg és neje – fittyet hánynak, de legalább titokban, a négy fal közt teszik. Egészségükre!