Stílus

A tökéletes fehér ing 10 titka – ha ezek stimmelnek, csak akkor vásároljunk

A jól felépített, jól kombinálható darabokból álló, így jól kihasználható ruhatár egyik alapdarabja a fehér ing. A tökéletes darabot megtalálni nem kis feladat, de egy ellenőrző listával nem is lehetetlen.

Milyen fehér legyen a fehér?

Elsőre talán bele sem gondolunk abba, hogy fehér és fehér között óriási különbség van. Mindegy, hogyan nevezzük a különböző árnyalatokat (úgyis csak fanzázianevekről van szó, amelyeket hallva mindenkinek más kép él a fejében), a lényeg, hogy mindig ellenőrizzük őket vásárláskor, a tükör előtt állva. Magyarországon a legtöbben tél színtípusba tartoznak, nekik a hófehér vagy a fényes hófehér anyagból készült felsők is jól állnak. A nyár szintén jellemző színtípus itthon, nekik a törtfehér árnyalatok állnak jól, de sosem a melegebb, sárgásabb, hanem a szürkés, kékes törtek. Ritkaságnak számít itthon a tavasz és az ősz típus, akiknek viszont a vajszín, az ekrü, a melegbe hajló sárgásfehérek állnak a legjobban.

Azt, hogy milyen színtípusba tartozunk, érdemes szakember segítségével megállapítani, mert az öndiagnózis sokszor teljesen félrevezetheti az embert.

Miért nem egyszerű megtalálni a tökéletes fehér inget?

És nemcsak a fehér inget, hanem a tökéletes farmert, nadrágot, felsőt, kabátot, ruhát sem? Azért, mert a tömeggyártás miatt a konfekcióméretekkel találkozunk minden üzletben. Ez egy átlagos méret, amely ráadásul országok és gyártók szerint is más és más lehet. Mi azonban nem átlagosak vagyunk, hanem minden ember egyedi. Nagyon kevesen vannak azok a szerencsések, akik konfekciómérettel rendelkeznek, ők általában nem panaszkodnak. Mindenki másnak azonban kínkeserves egy-egy ruhadarabot megtalálnia, és ha nem szeretné, hogy rosszul álljon rajta, van egy nagyon jó varrónője, vagy ő maga tud annyira varrni, hogy át tudja alakítani a ruhát.

Milyen a tökéletes fehér ing?

A vásárlásnál a következő lista segít.

1.

Gomboljuk be a legfelső gombot is az ingen, majd nézzük meg, be tudjuk-e helyezni az ujjunkat az ing gallérja és a nyakunk közé. Ne legyen túl bő, ne legyen túl szűk se – így ha idegesek vagyunk, akkor sem érezzük úgy, hogy menten megfulladunk.

2.

Gomboljuk be az ing ujját végig, majd nyújtsuk előre a karunkat. Az ingujj nem csúszhat fel a karunkon, a csuklócsont és az ingujj között egy-másfél ujjvastagságnyi távolság lehet.

3.

Az ingujjnak olyan bőnek kell lennie, hogy gombolás nélkül is át tudjuk húzni rajta a kézfejünket.

4.

Az ing vállvarrásának a vállunknál kell lennie – nem fentebb, nem lentebb. Ez az a vonal, amikor a vállunk még nem kezd el gömbölyödni és lefele ívelni.

5.

A karöltő nem lehet túl bő – a hónaljtól nem távolodhat el nagyon alul, de nem is jó, ha túl szorosan hozzásimul.

6.

Rajtunk múlik, mennyire szeretjük, ha az ing követi a test vonalát, vagy inkább lazább. Az biztos, hogy a szabás meghatározza, milyen ruhadarabokkal kombinálhatjuk. Az egyenes vagy enyhén szűkített fazon a leginkább kihasználható és a legjobban kombinálható.

7.

Ha minden stimmel, akkor jön a rémálom kategória: a mellrész. A mellvarrás, a szűkítők teszik az inget formássá – ha jó helyre esnek. Az egyenes szabású ingek elsősorban azoknak állnak jól, akiknek arányaiban kicsi a mellük. (Figyelem, a melltartókban látható mellméret egy arányszám, akkor is lehet önmagunkhoz képest nagy a mellünk, ha A kosaras melltartót hordunk.)

8.

A gombok elhelyezkedése sem mindegy: ha begomboljuk az inget és hátrafeszítjük a vállunkat, akkor sem látszódhat ki a melltartónk.

9.

Az ing hátuljára is figyeljünk: ha a saját karjainkkal keresztben átöleljük a vállunkat, akkor sem feszülhet pattanásig az ing.

10.

Az ing hossza sem mindegy: hosszabb állásúnak kell lennie, mint az általános felsőknek. Márpedig azért, hogy ha betűrve viseljük, és fel kell emelnünk a karunkat, akkor sem szabad kibújnia a nadrágból.

Ha ezt a tíz pontot ellenőrizzük a meglévő ingeinknél, akkor ki tudjuk szelektálni azokat, amelyek nem állnak megfelelően. Illetve vásárláskor is sokat segít, ha a következő tíz ponton végigmegyünk, mielőtt a pénztárnál kifizetünk egy újabb felesleges ruhadarabot.