Stílus

4 stílustrükk 50 fölött, amit a francia nőktől elleshetünk

Van a francia nőkben valami, amit évtizedek óta szeretne a világ valamennyi nemzete megfejteni: stílusosak, szexisek, mégsem pakolnak ki mindent a kirakatba, ötven fölött is bennük van a tűz, a játék, a stílusuk felejthetetlen, de megfejthetetlen. Szerencsére egy-két stílustrükköt eltanulhatunk tőlük. De mennyire lehet vagy érdemes őket másolni? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Cseke-Kovács Zsófi személyi stylisttal.

Először is azt szerettük volna megfejteni, mégis mi lehet a francia nők titka – ha egyáltalán van ilyen. Cseke-Kovács Zsófi szín- és stílustanácsadóként és személyi stylistként dolgozik, minden percében a stílussal és a divattal foglalkozik, így könnyű volt neki erre a kérdésre válaszolni.

cseke kovacs zsofi kicsi

Cseke-Kovács Zsófi
Személyi stylist, szín- és stílustanácsadó

„Szín- és stílustanácsadóként az én munkám lényege, hogy segítsek megtalálni önmagad a színek és fazonok világában, hogy a tükörbe nézve ne elkapd a tekinteted, hanem mosolyogj és megszeresd, amit látsz.”

1. Legyünk tisztában az értékeinkkel

„Egy igazi, stílusos francia nő sosem közönséges. Nem mutat túl sok bőrt. Pontosan érzi, hogy meddig mehet el a szoknyahosszaknál és a mellek kiemelésénél. Viszont idősebb korban sem hord zsákokat, hosszú szoknyákat, csak azért, mert átlépett egy bizonyos kort. Tisztában van az értékeivel, és kiemeli, amit szépnek tart magán” – foglalja össze szakértőnk a lényeget. Ez azonban nem minden! Íme még további három fontos stílustipp, amit elleshetünk tőlük.

 

 

 

2. Ismerjük meg a testünket

A személyi stylist szerint a francia nők mindenkinél jobban  ismerik a testüket és a saját arányaikat. Ez lenne az igazi titok? Még az is lehet! „Tudják, hogy milyen fazonokat hordhatnak, milyeneket érdemes kerülniük” – mondja Cseke-Kovács Zsófi.

 

 

3. Viseljünk színeket télen-nyáron

„Bátrabban használnak színeket. Magyarországon egy téli napon elvétve látni a feketén kívül mást színt az utcán, Párizs utcáin nem látni ilyesmit” – fogalmazza meg a második nagyon fontos szabályt színtanácsadással is foglalkozó szakértőnk.

 

 

 

4. Bátran keverjük a szezont a fazonnal

„A francia nők tökéletesen vegyítik az ismert fast fashion márkák darabjait, az anyukájuk vintage ruháit és a méregdrága luxusdarabokat. Nem követik vakon az aktuális divatot, csak beemelik a ruhatárukba az önazonos darabokat, a többit pedig figyelmen kívül hagyják.”

 

 

 

Erőlködve ne kövessünk senkit! A francia nőket se

Sokszor esünk abba a hibába, hogy szeretnénk pontosan lemásolni, egy az egyben követni mások stílusát – teljesen mindegy, hogy francia nőkről van szó vagy egy stílusos kolléganőről. Cseke-Kovács Zsófi személyi stylist azonban óvatosságra int ezzel kapcsolatban.

„Az egy az egyben másolás soha nem szerencsés. Hiányzik belőle a legfontosabb dolog. Mi! Ha nem illik hozzánk az adott stílus, nem érezzük jól magunkat benne, garantált a katasztrófa. Vagy egy újabb darab landol a szekrény mélyén, amit soha többet nem veszünk fel” – mondja a szakértő, aki szerint azonban inspirálódni, ötleteket „lopni” szabad, sőt, kötelező.

„Ha ismerjük a saját testünket és tudjuk, hogy milyen színek emelnek ki bennünket a legszebben, akkor nem esünk abba a hibába, hogy megpróbáljunk egy teljesen más adottságokkal vagy színtípussal rendelkező sztárt, barátnőt másolni. Ugyanis ilyenkor azt fogjuk tapasztalni, hogy gyönyörű az a szett, amit összerakunk, csak nem rajtunk…”

Van, hogy mégis úgy érezzük, az isten is francia nőnek teremtett bennünket, csak éppen nem Franciaországba születtünk, és még mindig Magyarországon élünk. Higgyük el, még akkor sem érdemes tetőtől talpig párizsi nőnek öltözni. Az inspiráció másról szól. Szakértőnk szavait hallgatva ez már sokkal inkább pszichológiai, önismereti kérdés, de érdemes a következőkön elgondolkoznunk:

„Ha nagyon tetszik a francia nők stílusa, nézzük meg, hogy mi tetszik bennük igazán. Mit tudnánk beépíteni a mindennapjainkba? Adaptáljuk az elemeket és tegyük ezeket önazonossá. Fogalmazzuk meg, mit szeretnénk elérni a változással. Nőiesedni szeretnénk? Vagy színesebben öltözködni? Nézzük át a fotókat ilyen szemmel.”