Stílus

3 ruhadarab, mely megváltoztatta a világot

A trendek jönnek-mennek, de van néhány olyan, örök darab, melyen nem fog az idő vasfoga, és képes minduntalan megújulni. Ezek a darabok azonban nem képezték mindig az alapruhatár részét, és elterjedésük kéz a kézben haladt a női emancipáció folyamatával.

Nadrág

A manapság a nők sokkal gyakrabban viselnek nadrágot, mint szoknyát vagy ruhát. Azonban ez nem volt mindig így. Korábban csak sportoláskor hordhattak nadrágszoknyát, és nagy megrökönyödést keltett, amikor Sarah Bernhardt francia színésznő a 19. század végén először viselt nadrágot nőként, igaz, még mindig csak a színpadon.

Az 1920-as évek elején a női nadrágok strand- és szabadidőkellékként jelentek meg a piacon, és csak a nagyon provokatívak merték viselni őket az utcán is. Lassan aztán olyan filmsztárok karolták fel a férfias nadrágot, mint Katharine Hepburn, Greta Garbo és Marlene Dietrich, de igazán a fősodorba akkor került, amikor Yves Saint Laurent 1966-ban bemutatta szmokingszerű felöltőjét, mely mintegy zöld utat adott a férfiruhák színeváltozásának.

unsplash.com/Mean Shadows

unsplash.com/Mean Shadows

Bikini

A bikini hivatalos születésnapja 1947. július 5., ekkor mutatta be a provokatív fürdőkelléket Louis Réard francia mérnök. Az európai nők már azelőtt, az 1930-as években is viseltek kétrészes fürdőruhát, mely általában nyakbakötős topból és magas derekú, széles szárú nadrágból állt, de ez nem volt hasonlítható a bikini szabadosságához. Nyugat-Európát már a II. világháború végére elérte a bikiniláz, Amerikában a 1960-as évek elejéig kellett várni a szenzációszámba menő ruhadarab elterjedésére.

Miniszoknya

A miniszoknyát a szving tánc hozta el Európába, és népszerűsége 1960-ban, Londonban tetőzött. Addig ez a ruhadarab csak a táncosok és sportolók, női teniszezők, pomponlányok zárt körében hódított. 1964-ben azonban Mary Quant divattervező előállt egy, a nagyközönség számára is hordható darabbal, és tulajdonképpen innen számítjuk a miniszoknya diadalútját. A ruhadarab népszerűsége azóta is töretlen, a legtöbb női gardrób elengedhetetlen kelléke.