Stílus

10 divatbaki 50 felett, amitől idősebbnek tűnhetünk a korunknál

Nemcsak a szépségápolás terén követhetünk el olyan hibákat, amiktől idősebbnek látszódhatunk a korunknál, de az öltözködésünkben is pillanatok alatt felhúzhatunk magunkra néhány pluszévet, ha nem figyelünk oda eléggé. Mutatunk 10 divatbakit, amitől idősebbnek tűnhetünk a korunknál – de ha szemfülesek vagyunk, és egy kicsit óvatosabbak, akkor nemcsak nem tűnünk majd idősebbnek, de akár még fiatalíthatunk is magunkon egy kicsit az öltözékünk révén.

1. Túlzásba visszük a feketét

A fekete színű ruhák szinte minden alkalomra tökéletesek, akár teljesen feketébe öltözünk, akár fekete fölsőt húzunk magunkra. A szakértők szerint azonban minél idősebbekké válunk, a bőrünk annál világosabb és sérülékenyebb hatást kelt, ami egyre nagyobb kontrasztot képez a fekete színnel, ami jobban kihangsúlyozhatja a ráncokat és felhívja a figyelmet az bőrhibákra. Ha ragaszkodunk a feketéhez, vegyünk fel hozzá világos kiegészítőket, például sálat vagy nyakláncot. De a legjobb az lenne, ha a fekete helyett olyan semleges színeket hordanánk, mint például az olívazöld, a szürke, a kakaó- vagy a „tevebarna”.

2. Nagyobb méret mögé bújunk

Megpróbáljuk elrejteni a csípőnket, a derekunkat vagy a karunkat, és ezért hajlamosak vagyunk olyan méretű és szabású blézereket vagy kardigánokat hordani, amik jóval nagyobbak és bővebbek, mint ami egyébként indokolt lenne. Ne féljünk a karcsúsított daraboktól – a megfelelő szabással és színnel sokkal előnyösebb, mint a bő és méreten felüli.

Fotó: iStock.com/OlgaBalynska

Fotó: iStock.com/OlgaBalynska

3. Egyre hosszabb és hosszabb a szoknyánk

Csak azért, mert az életkorunk nő, nem kell, hogy a szoknya hossza egyenes arányban kövesse azt. A bokáig érő hossz nem áll mindenkinek jól, a vastagabb, rövidebb lábú nőknek pedig még a lábszár közepét „elvágó” midiszoknyák is jellemzően inkább előnytelenek. Kísérletezzük ki magunknak a megfelelő szoknyahosszt: térd alatt menjünk fokozatosan egyre lejjebb, de ne ragaszkodjunk a végtelen hosszhoz, hacsak nem az a legjobb számunkra.

4. Melltartóprobléma

A melltartóval a legjellemzőbb hibák: régiek, kinyúltak, rossz a méret – és rossz helyen kapcsoljuk össze. Amikor melltartót vásárolunk, érdemes arra figyelni, hogy olyat válasszunk, amelyiket a legutolsó kapocsba tudunk kapcsolni. Mivel az anyag idővel kicsit megnyúlik, később már kapcsolhatjuk a középső kapocsba – de ne hagyjuk túl lazán (és persze túl szorosan se)!

5. Túl szűk a farmerünk

Nem baj, ha nyúlik a farmer anyaga, de válasszunk inkább kevésbé streccses anyagot. Bármilyen csinosak is vagyunk, nem feltétlenül előnyös, ha a farmerünk az összes idomunkat megmutatja a közönségnek. Ráadásul a túl szűk farmer elszoríthatja a vérkeringésünket, ami az egészségünk szempontjából kerülendő.

6. Rosszul megválasztott szemüvegkeret

A sötét, vastag keretes szemüvegek kiemelhetik az arcunkon megjelent ráncokat, és sötét árnyékot vethetnek a bőrünkre, amivel fokozhatják azt a hatást, mintha ráncosabbak, idősebbek lennénk. A szakértő ezzel szemben olyan finomabb műanyag keretet javasol, ami akár egy kicsit csilloghat is. Ezek fényt és világosságot tükrözhetnek azok felé, akik ránk néznek. Ne féljünk az élénkebb színektől sem – ha a stílusunk megengedi, válasszunk ilyen darabokat, akárha csak a szemüveg szára is a színezett.

7. Elrejtjük a nyakunkat

Ahogyan egyre idősödünk, szívesen eltakarjuk a nyakunkat és a dekoltázsunkat az egyre kevésbé feszes bőrünk miatt. Csakhogy a garbók és a rosszul megválasztott sálak miatt idősebbnek tűnhetünk – válasszunk inkább V kivágású felsőket, illetve galléros pólókat, ingeket. Egy klassz nyaklánccal is elvonhatjuk a figyelmet azokról a területekről, amiket inkább eltakarni szeretnénk.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

8. Csak alkalmakra veszünk fel egyberészes ruhákat

Az esküvő és a karácsony jó alkalomnak tűnik, hogy felvegyünk egy-egy egyberészes ruhát, de miért csak alkalomra öltözünk fel csinosabban? Egy jól megválasztott nyári ruhával igazán csinosak és vonzók lehetünk, ezek talán a legnőiesebb darabok, amik bármely korosztály számára jól állnak. Viseljük bátran az utcán, a munkahelyen!

9. Olyan emberrel vásárolunk, akit nagyon szeretünk, és viszont

Például a lányunkkal – ami egyrészt jó anya-lánya program, viszont akaratlanul is olyan darabokhoz nyúlhatunk, amik inkább a lányunknak állnának jól, nem nekünk, de mivel látjuk, hogy mit viselnek a fiatalok, mi is olyasmibe szeretnénk inkább bújni. Maradjunk lehetőleg a saját stílusunknál, és kérjük meg azt, akivel vásárolunk, hogy legyen őszinte velünk, és ne hagyja, hogy olyan ruhákat vegyünk meg magunknak, amik egyáltalán nem passzolnak hozzánk.

10. Nem hallottunk még az úgynevezett „francia szabályról”

Egy rövid selyemsál a nyakunkba kötve nem feltétlenül előnyös – kiemelheti azokat a területeket, amiket inkább elrejtenénk, például a sállal. Nem beszélve arról, hogy könnyen úgy nézhetünk ki, mint egy ’60-as évekbeli stewardess… Ehelyett alkalmazzuk az úgynevezett „francia szabályt”: a kendőt kössük masnira, és legyen ellenkező színű, mint a blézer vagy blúz, amit viselünk. Hordhatunk brosst vagy kitűzőt is, de ne a kabát gallérján, próbáljuk ki úgy, hogy azzal fogjuk össze a kardigánunkat.