Stílus

Így válasszuk ki a számunkra megfelelő napszemüveget

A napszemüveg tökéletes kiegészítő lehet a kánikulában, arra azonban figyeljünk, hogy ez nemcsak kiegészítő, hanem fontos védelmi eszköz is a szemeink számára. A nyári napsütésben nagyon fontos, hogy megfelelő napszemüveget válasszunk, hiszen ha nem így teszünk, azt a szemeink egészsége bánhatja. Az alábbiakra figyeljünk, amikor új szemüveget választunk, és akkor biztosan nem teszünk rosszat a látásunknak.

A legfontosabb: az UV-védelem

A napból UV-sugárzás éri a földet, ami kis mennyiségben egész egészséges, nagy mennyiségben azonban komoly problémákat okozhat. A bőrrákon és a leégésen kívül a szemeinknek sem tesz túl jót, ha sokáig van kitéve nagy mennyiségű napfénynek. Ha foglalkozunk a szemeink egészségével, akkor csakis olyan napszemüveget válasszunk, amely az UV-A és UV-B sugárzás 99-100 százalékát képes kiszűrni, különben lehet, hogy többet ártunk, mint használunk a szemüveggel. Ez nem nagy kérés egyébként, nem kell több tízezres szemüveget vennünk, hogy ilyen védelmet kapjunk, ma már elég sok olcsóbb darab is képes rá.

Fotó:Freepik/@solominphoto

Fotó:Freepik/@solominphoto

A megfelelő fazon

Olyan fazont válasszunk, amely megy a fejformánkhoz – nemcsak mutatóban, de alakban is, hiszen az a lényeg, hogy minél nagyobb részét védje a szemeinknek és a szemünk alatti vékony, érzékeny bőrnek. Ha azt vesszük észre, hogy a szemüveg túl laza, nagyon sok napfényt beenged, vagy nem elég sötét, ne vegyük meg, mert ezzel is csak többet ártunk, mint használunk. Kérjük ki az üzletben az eladó segítségét, ha olyan boltban vagyunk, általában kapnak képesítést arra, hogy meg tudják állapítani, kinek milyen szemüveg az ideális.

Polarizált lencsék

Ez nem váltja ki az UV-védelmet, de nagyon jól jöhet, mert a szórt fényt teljesen kiszűri, ezzel rengeteg fényt megspórol a szemünknek – sokkal jobbat tesz, mintha csak az UV-sugárzást nyelné el. A szórt fény ugyanis szintén nem tesz jót, ha a látásunkra gondolunk. Ha tehetjük, a megfelelő védelem mellett a polarizált lencsékre is figyeljünk.