Stílus

Tisztítás, hidratálás és smink: szépségtippek 60 év felettieknek

Valószínűleg minden nő ismeri annyira a bőrét, hogy tudja, mi a jó neki, mit szeret, mire érzékenyebb és mire nem. Mégsem árt olykor felfrissíteni a tudásunkat, illetve sosem lehet tudni, hogy mikor találkozunk egy új ötlettel, amitől még szebb, még ragyogóbb lehet a bőrünk, és így a megjelenésünk is. A tisztítás és a hidratálás alap, a smink pedig a korona: szépségtippek 60 év felettieknek!

A ragyogóan szép bőr alapja a megfelelő és alapos tisztítás. Ez napi rutinná alakul az évek során, mégsem árt újra és újra beszélni róla, hiszen a rutinnak éppen az lehet a hátránya, ami az előnye is: megszokottá válik, és emiatt egyre kevésbé figyelünk rá, vagyis hajlamosak lehetünk félvállról venni, figyelmetlenek és kevésbé alaposak lenni.

60 éves kor felett ajánlott olyan arctisztítót választani, amelyik gyengéd a bőrhöz, amely lemossa a szennyeződéseket, de nem károsítja a bőrt, nem fosztja meg azt a számára fontos tápanyagoktól. A legjobb, ha olyat választunk, amely tartalmaz antioxidánsokat, mint például a tápanyagban gazdag algák, a zöld tea, a C-vitamin, valamint a szabadgyökökkel harcoló kollagén is megtalálható benne. Ezek mellett a tejsavat tartalmazó készítmények is jó választásnak tűnnek, ez csökkentheti a ráncokat.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Fotó: iStock.com/Victor_69

Tisztítás után fontos a hidratálás: a nedvességet a bőrünkbe zárva biztosíthatjuk magunkat arról, hogy a bőrünk puha és sima maradjon. Vagy éppen azzá váljon. Ehhez pedig ugyancsak körültekintően kell választanunk az üzletek polcain sorakozó, szinte végeláthatatlan kínálatból. A következő kérdéseket tegyük fel magunknak, mielőtt bármelyik terméket a kosarunkba tesszük:

  • Milyen típusú a bőrünk?
  • Hajlamos a kiszáradásra és az elvékonyodásra?
  • Pótolni kell a rugalmasságát?

Olyan hidratálókrémet válasszunk, amelyik megfelel a mi bőrünknek, és ne a reklámokra és hirdetésekre hagyatkozzunk. Esetleg kérjük ki az üzlet munkatársának a véleményét, több boltban már felkészült, szakértő tanácsot tudnak adni az általuk árusított kenceficékről.

Amikor rátalálunk a megfelelő készítményre, még mindig ott az ára, ami visszatántoríthat bennünket a vásárlástól. Általános vélemény, hogy a drágább jobb. Ez nem minden esetben igaz, de ha a számunkra legszimpatikusabb mégis meglehetősen drága, próbáljunk meg az olcsóbbak között hasonlót keresni – nagy valószínűséggel találunk is olyat, ami megfelelő lehet a saját korunknak és igényeinknek.

A termékek között jellemzően nemcsak krémeket, de szérumokat is találunk – ezek állítólag hatékonyabbak, vagyis érdemes lehet beszerezni ilyesmit is, és például az esti rutinunk részévé tenni.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Sminkeljünk a korunknak megfelelően

Ha elértük, hogy ragyogóan üde és sima az arcbőrünk, talán már nincs is szükségünk sminkre. Ha mégis szeretnénk valami pluszt magunkra tenni, mutatunk néhány szuper ötletet. Első lépésként például érdemes megjegyezni, hogy kerüljük a kemény, határozott, szögletes vonalakat. A smink legyen inkább lágyabb. Mondjuk úgy, hogy inkább Renoir-festményre hajazzunk, mintsem egy Picassóra.

A sötét karikákat egy szem körül korrektorral el tudjuk tüntetni. Az arcunkra olyan alapozót használjunk, ami ugyancsak táplálja, hidratálja a bőrünket, ahogyan a már korábban rákent arckrém (lásd fentebb). És fontos a jó árnyalat kiválasztása. Ne kenjük túl vastagon!

Pirosítónak ajánlott krém alapút használni, bronzosabb árnyalatot, és nem rózsaszínt. Nem baj, ha egy kis fényt is ad az arcunknak a pirosító.

A szem sminkelésére is igaz, hogy kerüljük az éles, kemény vonalakat. Ha színezni szeretnénk a szemhéjunkat, inkább sötétebb árnyalatot válasszunk, de ne feketét! Olyan terméket használjunk, ami nem kenődik el – ez igaz a spirálra is. A szemünk körüli kontúr legyen visszafogott, és inkább kerüljük a túlhúzott, „cicás” megoldást.

Korall, lazac és halványabb rózsaszín – ezek a rúzsok lehetnek a legjobb választások. Az ajkak körüli kontúr is legyen lágyabb, mintsem határozott, és nyogudtan használjunk szájfényt! Ugyanakkor nem kell félni a merészebb vörös és bordó árnyalatoktól – ha a stílusunk megengedi, bátran használjunk ilyen színű rúzsokat.

A szemöldök esetében is a már többször említett szabály az érvényes: ne legyen túl határozott, túl kemény az íve, inkább törekedjünk ebben az esetben is a lágyságra mind az ív, mind a szín kiválasztásában.