Stílus

50 felett tetováltatni?! – nincs abban ma már semmi különös

„Belegondoltál, hogy fog kinézni rajtad ez 40 év múlva?” – általában ez az első kérdés, amivel találkozunk, ha elmeséljük valakinek, hogy tetováltatni fogunk. Teljesen nyilvánvaló, hogy az illetőnek nincs tetoválása. Ahogy az is, hogy sosem látott még tetovált idős embert.

Az Amerikai Egyesült Államokban minden ötödik felnőttnek van legalább egy tetoválása. A legtöbbet a 18–19 évesek varratnak, így előbb-utóbb egyre többen lesznek azok, akik tetoválással a testükön válnak idősebbé.

https://www.instagram.com/p/BC0LvJVQTay/

https://www.instagram.com/p/BQ7CLUphLyq/

A tetoválóművészet reneszánszát éli. Ma már tényleg nagyon sokan tetováltatnak. Vannak, akik naplóként használják a bőrüket, és az életük legfontosabb eseményeire utaló szimbólumokat varratnak. Mások ezzel mesélik el a személyiségük egy részét. És megint mások szerint a tetoválás bőrdíszmű, aminek az elsődleges feladata, hogy dekoratív legyen.

https://www.instagram.com/p/BeWtCjNB1A-/

Azt is kevesen tudják, hogy a 19. században az arisztokraták is tetováltattak. Erzsébet királyné titokban varratott magára. Sissi a tenger iránti szeretete jeléül vasmacskát tetováltatott a vállára (más források szerint a bal lapockájára). De varratott magára akkoriban Széchenyi István, Ferenc Ferdinánd, Rudolf koronaherceg, II. Miklós orosz cár is. Winston Churchill édesanyja a csuklóján viselt varratott kígyót, az amerikai elnökök nagy többsége varratott magára.

Mindezzel nem arra szeretnénk biztatni, hogy mindenki tetováltasson, sokkal inkább arra hívjuk fel a figyelmet, hogy mindenki el tudja dönteni, mit varrat a testére. Ahogy azt is, ez számára mit jelent és mennyire fontos. Ha sokat jelent és nagyon fontos, akkor is varratni fog, amikor mindenki más lebeszélné. A tetoválás örök, az életünk, a személyiségünk része. Ha ezt így fogjuk fel, akkor sosem bánjuk meg, sosem ununk bele, és nem is fogjuk rosszul érezni magunkat, hogy valamikor megcsináltattuk.

Ha pedig mégis megbántuk, ma már egyre profibb módszerekkel el is távolíthatjuk. Igaz, az eljárás macerás, nem fájdalommentes, ellenben viszonylag költséges.

https://www.instagram.com/p/1kUpUDkjKJ/

https://www.instagram.com/p/BQlBu-fFZtu/

https://www.instagram.com/p/Be55vsfDFvW/