Stílus

7 szépségtrükk szódabikarbónával és egy, amit sose próbáljunk ki

A szódabikarbóna igazi filléres csodaszer a háztartásban, ám a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük – íme 7 trükk, amit érdemes kipróbálnunk, és egy olyan, amit kerüljünk el messziről.
  1. Kézmosás: szórjunk a tenyerünkbe egy kicsit a porból, majd vizezzük be és dörzsöljük át – a szódabikarbóna a folyékony szappannal szemben átjut bőrünk olajos rétegén, így erősebb tisztító hatással bír.
  2. Száraz sampon: gyorssegély lehet, ha már nincs időnk a hajmosásra. A tövekhez közel masszírozzuk a fejbőrbe a port – ha sötét a hajunk, keverjük össze egy kis kakaóporral.
  3. Izzadásgátlás: ha meg akarunk szabadulni a kemikáliáktól, dezodor helyett készítsünk pasztát szódabikarbónából és vízből, ami természetes izzadásgátlóként is funkcionálhat.
    Fotó: iStock.com/jordachelr

    Fotó: iStock.com/jordachelr

  4. Arcradír: a kedvenc arctisztítónkhoz is keverhetünk belőle egy kicsit, hogy felruházzuk radírozó hatással, de elkészíthetjük úgy is, hogy 3 rész szódabikarbónához 1 rész vizet adunk.
  5. Körömfehérítés: a gyakori lakkozástól besárgulhatnak körmeink, ezért néha érdemes alkalmaznunk a következő készítményt – egy kevés szódabikarbónát keverjünk össze hidrogén-peroxiddal, és egy régi fogkefe segítségével kenjünk bel vele a körmeinket. Hagyjuk hatni 3–5 percig, majd mossuk le.
  6. Bőrlágyítás: hetente egyszer áztassuk lábainkat szódabikarbónás vízben, ezzel ugyanis fellazíthatjuk a bőrkeményedést, és könnyebb lesz lereszelni.
  7. Ecsettisztítás: fontos, hogy gyakran mossuk ki a sminkecsetjeinket, ugyanis számtalan baktérium telepedhet meg rajtuk. Ehhez töltsünk egy tálba meleg vizet, adjunk hozzá néhány evőkanál szódabikarbónát, majd ebben mossuk ki az ecseteket.

Amire NE használjuk

Sampon helyett ne használjuk a szódabikarbónát, ugyanis sokkal magasabb a pH-értéke, mint a hajszálainknak, így kiszáríthatja és sérülékennyé teheti a hajunkat.