Stílus

Öltözködjünk a svédek boldogságreceptje, a lagom szerint

A hygge meghódította a világot, ma már mindenki tudja, hogy a dánoknál boldogabb nemzet nincs a Földön. Akik ezzel vitatkoznak, azok a svédek, akiknél a hygge nem menő. Helyette ott a lagom, a „nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég” boldogsága, amely a divatra is hat.

A mértékletesség erény

A szó állítólag a viking laget om („körbe a csapatban”) kifejezésből ered. Ez arra utal, amikor a szarukürtbe töltött mézsört kínálták körbe, hogy mindenkinek jusson belőle egy korty. Sajnos a fenti csak mendemonda, valójában a józan észen alapuló törvény, a lag szóból származik a lagom.

A lagom lényege, hogy az egyszerűségre törekszünk. Nem halmozunk. A mértékletességet választjuk, mert úgy helyes. Segítünk a hozzáállásunkkal másoknak, hogy nekik könnyebb legyen, nekünk egyszerűbb, így mindenki boldogabb is lesz. A mértékletesség erény.

A lagomban nincs túlzsúfoltság, nincsenek óriási házak, nincsenek ehhez igazodó hatalmas igények. Az életterek letisztultak, de szinte marasztalnak arra, hogy a négy fal között maradjunk.

Fotó: iStock.com/ topotishka

Fotó: iStock.com/ topotishka

A jelen története

A lagom a jelenlét: nem a múlt, nem a jövő, hanem a jelen. Amelyiknél arra törekszünk, hogy kiegynesúlyozottak legyünk, ne aggódjuk túl magunkat, elvegyük, ami jár, de ne éljünk vele vissza.

A tudatosság sok szempontból összefügg a takarékossággal is. Ha mi visszafogjuk magunkat, akkor nem kell annyit pipiskednünk a sokért, nem kell annyit küzdenünk, ráadásul a Földnek is jobb, ha nem pazarolunk, nem vásárolunk felesleges holmikat.

A lagom valahol egyensúlyt is jelent. Természetesen itt is jelen vannak olyan kulcsszavak, mint az énidő, a kreativitás, a fredagsmys (szabadidő, amit a szeretteink körében töltünk), a fika (kreatív kávészünet kötelező fahéjas csigával), a természet szeretete, a gyűjtögetés és a veteményeskert imádata, a funkcionális ruhatár, a praktikus frizurák szeretete, a környezetvédelem és a fenntarthatóság melletti életmód.

A lagom valami olyasmire tanít, amelyet ismertünk régebben, de valamiért a fogyasztói társadalom őrületében elfelejtettük, és most újra fel kell idéznünk. Közben a svédek értékrendjével kapunk valami pluszt is a miénkhez képest, hiszen arról a nemzetről van szó, amelyik dizájnban és innovációban nagyon nagy, és erről nem fognak lemondani.

Milyen a lagom divat?

Természetesen a lagom az élet valamennyi területén értelmezhető, és a divat sem kivétel. Melyek a lagom divat elemei? Mutatjuk:

Lykke Li-konty

Egy svéd énekesnő tette népszerűvé a fejtetőn viselt, laza kontyot, amely egyszerre nagyon menő, mégis végtelenül laza.

https://www.instagram.com/p/Bc7OZTtHBw4/?taken-by=sarahangius

https://www.instagram.com/p/BeF-bliFkwk/?tagged=upbun

Sok fekete és feltűnő színek

Fekete feketével, kényelmes darabok, gyaloglásra alkalmas cipő, egy feltűnő piros rúzs, egy szemet odavonzó táska. Ez a városi öltözködés lagom módra.

https://www.instagram.com/p/BeFmVHJnIhW/?taken-by=monki

https://www.instagram.com/p/BdiDWnVH3Tr/?taken-by=monki

Hátizsák

Természetesen minél inkább környezetbarát, annál jobb. Minél kényelmesebb és tágasabb, annál inkább lagom. És ne felejtsük: mindenhez felvehető, nincs kivétel.

https://www.instagram.com/p/BeIr0WrDGMN/?tagged=kanken

https://www.instagram.com/p/BeDEf0oFI32/?tagged=kanken

Csak semmi divatbolondság!

A svédek nem rohannak a trendek után, mivel szeretnék a kedvenc ruháikat sokáig viselni. Inkább jó minőségű darabokat vásárolnak, és azokra odafigyelnek. Ha valami elromlik: megjavítják még akkor is, ha újat venni bármelyik fast fashion üzletben olcsóbb lenne.

https://www.instagram.com/p/BdxXPIeDXka/?tagged=livelagom

A fenntarthatóság fontos

A fenntartható divat eszméje Magyarországra is kezd beszivárogni. A vásárlás helyett a saját ruhatárukban keresnek régi ruhákat, ezeket kezdik kreatívan viselni. Ha kell, előveszik a varrógépet, és átalakítják azokat. Felszabadítónak tartják, ha néha a trendekkel szembe mennek, és direkt csúf összeállításokat viselnek, mert az olyan felszabadító.

https://www.instagram.com/p/Bdk1jtRhXVT/?tagged=livelagom