Stílus

Karácsony a világ körül: ünnep gonosz manókkal és jó boszorkányokkal

Minden családban megvannak az ünnepek hagyományai – ezeket hozzuk magunkkal, egyik otthonunkból a másikba, a szülői házból a saját családunkba. És ugyanígy a különböző oszágokban, a különféle nemzeteknél is megvannak a sajátos szokások és hagyományok, ahogyan a saját piros betűs napjaikat megünneplik. Így van ez a karácsonnyal is: másképp ünnepelnek a finnek, a görögök, az olaszok és az angolszászok.

Amerikai Egyesült Államok

A filmes élményeinkből bizonyára mindent tudunk az amerikaiak karácsonyi szokásairól, de azért nem árt egy kicsit összefoglalni. A vásárlási láz ugyanúgy megvan náluk is, mint nálunk, maga az ünnep és az ahhoz kapcsolódó szokások azonban másmilyenek. A tengerentúlon szívesen buliznak ebben az időszakban, és utazással is szívesen töltik ezeket a napokat. Feldíszítik a házat kívül-belül, karácsonyfát állítanak, az ajándékokat a Mikulás hozza 24-én, és csak másnap nyitják ki a dobozokat.

Fotó: iStock.com/Choreograph

Fotó: iStock.com/Choreograph

Ausztrália és Új-Zéland

Náluk pont nyár van, amikor nálunk tél, így karácsonykor az ausztrálok és az új-zélandiak is a tengerparton ünnepelnek. Az angolszászokra jellemző karácsonyi énekek előadása, a karácsonyi menü elkészítése és az ajándékozás természetesen náluk sem maradhat el.

Görögország

A görögök egyik babonája szerint állítólag gonosz manók jönnek fel a föld felszínére a mélyből, hogy az embereket bosszantsák. Ezt megelőzendő, a görögök tűzzel, illetve fényekkel tartják távol ezeket a lényeket az otthonuktól. A karácsonyi időszak náluk egyébként 12 napon keresztül tart, december 25-től január 6-ig. Különféle „bőségvarázsló” szokásaik vannak, amiket ezekben a napokban kell elvégezni, hogy a következő év szerencsés legyen és jólétben teljen.

Írország

Az írek is az otthonaik feldíszítésével kezdik az ünnepi készülődést. Gyertyákat tesznek az ablakba, karácsony előestéjén pedig kenyeret és tejet tesznek az asztalra, hátha betér Mária, József és a kisded hozzájuk. Készítenek adventi naptárat és karácsonyi vacsorát, és a fenyőfát is feldíszítik. Az ajándékot a „karácsonyi apó” teszi a gyerekek zoknijába karácsony éjjelén.

Fotó: iStock.com/Artfoliophoto

Fotó: iStock.com/Artfoliophoto

Japán és Kína

A távol-keleti országokban is megünneplik a karácsonyt – többnyire a nyugati kultúra hatására. Fát állítanak, ajándékot adnak egymásnak, bár ennek állítólag nem sok vallási tartalma van, hanem a Nyugat utánzása áll mögötte. Ezért is mondhatjuk inkább szerelmes ünnepnek a japán, illetve a kínai karácsonyt.

Lengyelország

A lengyelek ünnepe is hasonlít valamennyire a miénkre. Igaz, ami igaz, mi is bőséges lakomát ülünk karácsony alkalmával, a lengyelek azonban még annál is nagyobbat. 12 fogásos menüt készítenek (a 12 apostol tiszteletére), a kompótot 12-féle gyümölcsből főzik. Az ünnepi asztal mellett párosan ülnek, különben valakire szerencsétlenség vár. Karácsonyfájuk nekik is van, és karácsonyi kórusuk is, akik házról házra járva énekelnek, szerencsét kívánva azoknak, akik ajtót nyitnak nekik.

Olaszország

Az olaszok dudaszóval köszöntik a karácsonyi időszakot, illetve a közelgő ünnepet. Hagyományosan hal és kuglóf kerül náluk az ünnepi asztalra. Náluk nincs Mikulás, hanem Befana, a jó boszorkány osztogatja az ajándékokat. És nem december 6-án kapnak a gyerekek csomagot, hanem január 6-án reggel: jellemzően csokit és karamellát.