Stílus

Ezért szeretjük a szakállas férfiakat

Néhány évvel ezelőtt szinte egy szempillantás alatt divat lett a szakáll. Nálunk is egyre több férfi mondott nemet a borotválkozásra, és növesztette meg az arcszőrzetét. És nemcsak a Movember elnevezésű kampány miatt, hanem mert például megjelent a hipszter stílus. Akárhogy is, a férfiak annyira megkedvelték a szakállukat, hogy a mai napig szívesen hordják és lesz újabb és újabb követőjük. Mi pedig egy cseppet sem bánjuk – már ha valakit nem zavar a bajusz vagy a szakáll a szerelme arcán.

A szakáll története régre nyúlik vissza. Már az ókori Egyiptom korai időszakában is jellemző volt, hogy a férfiak bodorították és vörösesbarnára festették a szakállukat. Később, a dinasztiák uralkodásának idején az egyiptomi férfi szépségideál csupasz arcú lett. Az uralkodók (köztük Hatsepszut fáraónő (!) is) bodorított és illatosított álszakállt használtak, vagy ennek fémből készült megfelelőjét. A szakáll az egyiptomiak számára a magas pozíció jele volt, ez abból is látszik, hogy minden antropomorf ábrázolású férfi istent szakállal ábrázoltak – olvasható a Wikipédián.

Az ókori Kínában a vörös szakáll bátorságot és erőt jelent.

Számos hit szerint a hosszú szakáll a hitben való kitartást és hűséget jelképezte. Az amerikai amishok házas férfiai a szakállat a világi kultúrától való elkülönülésük jeleként viselik. Itt a szakáll, mint a remetéknél is, a világi hívságoktól való elfordulást és az ezzel járó életmódot jelképezi.

A fenti, lényegében pozitív jelentések ellentéteként megemlíthetjük az angolszász országokban elterjedt szólást, miszerint: „ha a szakáll jelentene mindent, a kecskék prédikálnának”. Vagyis a bölcsesség nem a szakálltól függ.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

A szakáll sokáig különböző radikális mozgalmak és szervezetek tagjainak külső ismertetőjele volt, ennek köszönhetően sok esetben a megszokottól, hagyományostól való eltérni akarást fejezte ki különösen a 20. század közepétől.

Ennyit a történelemről. Igazából nem ezért szeretjük a szakállas férfiakat. Hanem…

A nők tehát jobban szeretik a szakállt a bajusznál, legalábbis ezt bizonyítják a különféle kutatások és felmérések. Mert valahogy vonzóbb viselet és kész.

De persze erre vonatkozóan is végeztek kutatásokat. Mégpedig arra voltak kíváncsiak a kérdezők, hogy melyik fajta szakáll a vonzóbb. A legtöbben a kisebb borostát preferálták, azt ítélték a legszexibbnek. A körülbelül 10 napos borosta szorosan követte a sorban. Viszont a tömör, igazi szakáll is jó helyen végzett a felmérésekben, mert a nők számára az a hosszú távú elköteleződést és a megbízhatóságot jelképezte. A szakáll általában azt az érzést kelti a nőkben, hogy az azt viselő férfi vonzóbb, egészségesebb, férfiasabb és potenciálisan jobb partner, jobb szülő lehet, mint szőrtelen társaik.