Stílus

Szépségtrükkök az ókori Egyiptomból

Ha az ókori Egyiptomra gondolunk, rögtön felsejlik előttünk Kleopátra alakja, aki minden ábrázoláson a szépség és a nőiesség megtestesülése. Persze nem tudhatjuk, mennyire hitelesek ezek az ábrázolások, de minden feljegyzés arra utal, hogy Kleopátra valóban sokat törődött a külsejével. Íme néhány trükk, amit elleshetünk az ókori Egyiptom „kozmetikájából”.

Aloe vera

Az egyiptomiak is felismerték már az aloe vera jótékony hatásait, használták a hajukra és a bőrükre, gyógyították vele égési sérüléseiket, és még az emésztésüket is ezzel hozták rendbe.

Forrás: Unsplash/Sonja Langford

Forrás: Unsplash/Sonja Langford

Tej és méz

A tejes-mézes fürdő talán az egyik legismertebb szépségtrükk Egyiptomból, és biztosan van alapja, hiszen ma is rengeteg testápolót és tusfürdőt árulnak ezek összetevőiből. A tejsav eltávolítja az elhalt hámsejteket, a méz pedig antibakteriális tulajdonsága miatt hasznos, és kiválóan hidratál.

Kókuszolaj

A frizura fontos volt az egyiptomiak számára, kialakításához azonban még nem állt rendelkezésükre hajzselé vagy hajhab, csupán kókuszolajat és más zsiradékokat tudtak a hajukra kenni, hogy az megtartsa a formáját. Az előbbit ma is érdemes kipróbálni, nagyon jót tesz a hajnak.

Mandulaolaj

Az egyiptomi nők mandulaolajjal kenték az arcukat, és talán nem is tudták, hogy mennyire jól teszik, hiszen a mandulaolajnak a benne található antioxidánsoknak köszönhetően öregedésgátló hatása van. Hidratálóként is használták az olajat, hiszen nemcsak tápláló, de illatos is. A bőrük mellett a hajuk gyorsabb növekedésére is olajokat használtak, mandula- és rozmaringolajat.