Siker

Húsz perc alatt „varrták be” az ezredik új májat Budapesten

Elvégezték a napokban az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon, a budapesti Semmelweis Egyetemen. Egy transzplantációhoz mintegy száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkája szükséges, a beavatkozás a legmagasabb szakmai szintet képviseli.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón felidézte, hogy tavaly 505 szervátültetést végeztek Magyarországon – ebből 327-et az SE-n –, ami rekord. Több mint 160 vesét, 80 májat és csaknem 60 szívet transzplantáltak, és az idén is hasonló ütemben zajlanak a beavatkozások.

Semmelweis Egyetem: A cél a dobogó

Európában a Semmelweis Egyetem az egyik legnagyobb transzplantációs oktatási-kutatási intézmény. Szívátültetésben a második legnagyobb központ az egyetem a kontinensen, míg a vese- és májbeavatkozások szempontjából a negyedik és ötödik helyen szerepel.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Céljuk, hogy valamennyi úgynevezett szolid szerv esetében „dobogóra lépjenek” a következő öt évben, és az egyik transzplantációjában elsők legyenek. Az intézmény jelentőségét mutatja egyébként az is, hogy mintegy 3500 transzplantált beteget kezelnek folyamatosan az SE-n.

A tavaly Magyarországon átültetett 505 szerv közül 119 külföldről érkezett. Ez annak köszönhető, hogy 2013-ban az ország csatlakozott a nyolc európai államot tömörítő Eurotransplant hálózathoz.

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Meghaladta a négyezret az átültetések száma

Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója közölte, hogy a májátültetésen átesett ezredik beteg egy 61 éves nő. Az új szervet 20 perc alatt varrták be. A beteg jól van, osztályon lábadozik, májfunkciója normális és „tankönyvi módon alakul”, de állapota további utánkövetést igényel. Felidézte, hogy 4084 szervátültetést hajtottak végre az intézményükben a fennállás 25 éve alatt. A transzplantáció összetett, multidiszciplináris feladat – hangsúlyozta.

24 éve végeznek májátültetést Magyarországon. A beavatkozás kizárólag az SE transzplantációs és sebészeti klinikáján érhető el – idézte fel az MTI.