Siker

Szlovák specialitás – magyar siker

Fantasztikus sikereket gyűjtöttek be a magyar sajtkészítők a csehországi Mikulov nemzetközi kézműves sajtok fesztiválján. Meglepő kategóriában született az egyik magyar győzelem...

Csehország délkeleti része, amelyet a történelmi tradíciók miatt ma is Morvaországként emlegetnek, elsősorban a bortermeléséről híres. Itt fekszik Mikulov, a festői szépségű kisváros, amely az elmúlt hat évben arról is ismertté vált, hogy itt rendezik a kézműves sajtok csehországi fesztiválját. A főszervező cseh Martin Hrabec, aki eredetileg a slow food mozgalom szerelmeseként járt rendszeresen olaszországi sajtkiállításokra.

A mostani, hetedik alkalomra, már nem csak a hagyományosan jelen levő cseh és szlovák készítők kaptak meghívást; lengyel és magyar résztvevőkkel, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének tagjaival is bővült. A résztvevőknek egyetlen feltételnek kell megfeleleniük: kimondottan kisüzemi jelleggel kell, hogy bírjanak. Hrabecék tudatos megfontolásból nem keresik a nagyüzemi gyártókkal a kapcsolatot. Minden szempontból az iparos (családi gazdasági) jelleghez szeretnének hűek maradni.

Fotó: Stocksanp.io/Jakub Rostkowski

Fotó: Stocksanp.io/Jakub Rostkowski

A szervezők üdvözölték a magyar részvételt

A 2013-ban bemutatkozó kétnapos sajtfesztivál látogatottságában az idén felülmúlta az összes korábbit – számolt be az eseményről az orszagsajtja.hu. A szervezők becslése szerint a szombati nyitónapon megközelítőleg 6 -7 ezer ember látogatta meg a 28 sajtkészítő kiállító standjait. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének négy tagja, a Magyardombegyházi Szövetkezet, a Maszlik Családi Gazdaság – Szente, a Paraszt Sajt – Dunaharaszti és Tebike Kft. – Győr teljes kínálattal vonult fel, de rajtuk kívül még mintegy tíz magyar sajtkészítő, illetve zsűritag képviselte a magyar sajtdiplomáciát.

Martin Hrabec elmondta, örül, hogy Magyarország is képviselteti magát, s szavaiból érezhető, volt, nem csak a kincstári udvariasság mondatja ezt vele – tudósított az orszagsajtja.hu. Hrabec hozzátette, hogy szervezői szempontból is tökéletesen elégedett a magyar résztvevőkkel, egyrészt mert professzionális hozzáállást tapasztalt mindegyikük részéről, akik önállóan megoldanak mindent; a kiállított sajtok pedig minőségi termékként a látogatók, a vásárlók körében is nagy siker. Személy szerint még egy köszönettel tartozik a magyar résztvevőknek, amiért elhozták a nagy sajtfőző rézüstöt, amely a fesztivál egyik fő látványossága lett.

Hegedűs Imre és a rézüst. Forrás: orszagsajtja.hu

Hegedűs Imre és a rézüst. Forrás: orszagsajtja.hu

Szlovák specialitás, magyar siker

A magyarországi sajtokat nem csak a nagyközönség, hanem a szakmai zsűri is nagyra értékelte; hiszen három kategóriában magyar kiállító szerzett első helyet. Köztük nagy meglepetésre a szláv specialitásnak tartott parenyica kategóriában is. Itt a szentei Maszlik Családi Gazdaság lett az első. A nemzetközi zsűri ugyanígy a legjobbnak ítélte a félkemény és kemény tehéntej sajtok kategóriában Ficsor Árpád dunaharaszti Paraszt Sajtját, valamint a félkemény és kemény kecsketej sajtok kategóriában az izsáki Alföldi Garabonciás Kft. félkemény füstölt kecskesajtját. Ficsor Árpád Paraszt Sajtja volt az egyetlen a díjazottak közül, amelyik a lehetséges maximum pontszámot érdemelte ki.

Forrás: orszagsajtja.hu

Forrás: orszagsajtja.hu

Hat nagydíjat is kiosztottak, ebből kettő Magyarországra kerül. Az egyiket Ficsor Árpád, a másikat pedig Maszlik Zoltán viheti haza. Hegedűs Imre, a Sajtkészítők Egyesületének alelnöke pedig egy külön a mikulovi kiállítás emlékére készült sajtot adott át a szervezőknek, amely éppen a 2020-as fesztiválra kell, hogy beérjen. Így egy okkal több is van arra, hogy a magyarországi sajtkészítő mesterek ismét eljöjjenek Mikulov történelmi főterére.

A cseh meghívást a magyar sajtosok azzal viszonozták, hogy az október eleji VII. Magyar Sajtmustrára invitálták a cseh kézműves sajtkészítőket.