Siker

Fiatal és űrkutató: Strádi Andrea

Napjainkban a fiatalabb generáció figyelme ismét a világűr felé fordult, mely figyelem talán leginkább Elon Musk nevéhez fűzhető, hiszen reális és kissé elrugaszkodott űrprogramjai mind komoly visszhangot kapnak.

Léteznek azonban a nagy űrálmodókon kívül valódi tudósok, akik valódi kutatásokat végeznek az űrben, ezzel segítve mind a földi létünket, mind pedig későbbi űrbeli terveinket. Ahogy a közeljövőben a polgári repülőgépek utazómagassága növekszik, valamint beindulnak a kereskedelmi célú szuborbitális űrrepülések is, úgy válnak egyre fontosabbá a dozimetriai célú mérések a 200 km magasságig terjedő térségben. Az űridőjárás vizsgálata is egyre jelentősebbé válik, mivel annak nem elhanyagolható a hatása a földi infrastruktúrákra, mint például az elektromos hálózatokra és a távközlésre.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Hiszed vagy sem, itthon is komoly energiát fektetnek az űrkutatásba és ami még meglepőbb lehet, hogy egyikük egy harmincas éveiben lévő fiatal nő, akit néhány éve a Nők a Tudományban Kiválóság különdíjjal ismertek el. Andrea a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa. Már a középiskolában eldöntötte, hogy a tudománynak szenteli az életét, de akkor még nem sejtette, hogy néhány év múlva már az űrkutatásban tevékenykedik.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

A csapat, amelyben a fiatal kutatónő dolgozik, az elmúlt években nemzetközi űrállomásokra küldött detektorokat, amelyekkel a sugárzás mértékét tudják mérni. A kísérletek során patkányokat és halakat küldtek fel az űrbe műholdak segítségével, így vizsgálták a sugárzás állatokra gyakorolt hatását. A gömbformájú szatellitek nagyjából egy hónapig keringtek a Föld körül, belsejükben a kísérleti állatokkal.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

A sugárzás mérése kiemelkedően fontos az olyan területeken, ahol várhatóan nagy dózis érheti az ott dolgozó embereket, így például az űrben is. Földi körülmények között már jól ismerjük ennek működését, és hogy miként tudunk ellene védekezni.
Magyarországon már régóta foglalkoznak ezzel, de sajnos nincs elég visszhangja. Orosz, amerikai és kínai űrügynökségekkel együtt dolgoznak, mivel mi tudósaink tudásával tartozunk a világ élvonalába, az említett ügynökségek pedig kiváló technikai felszereltséggel bírnak.