Siker

Első nap a melóban

Mindenki volt egyszer pályakezdő, illetve munkahely váltásnál is felmerül, hogyan is viselkedjek a kezdő napomon?

Sokan megéltük már az első napot a munkában. Egy munkahelyen kezdeni hasonlít az első iskolai vagy óvodai naphoz is, hiszen egy új környezetben, új szabályok szerint kell egy csomó idegen között a dolgunkat végezni. Ez sosem könnyű, bár manapság számos cégben mindent elkövetnek, hogy a beilleszkedés könnyen és gyorsan menjen, hiszen ez nagy hatással van a teljesítőképességedre is. Az pedig a téged foglalkoztató cég érdeke, hogy jól végezd a dolgodat.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

A legtipikusabb dolog, ami az emberrel történhet az első napján, hogy nem mer kérdéseket feltenni, mert attól fél, hogy hülyének, tudatlannak esetleg rutintalannak nézik. Ebbe a hibába ne ess, mert ha azt mondod egy vagy több dologra, hogy tudod, és később derül ki, hogy nem, sokkal rosszabbul járhatsz. Ha hamis magabiztosságot sugárzol később csúnyán megütheted a bokádat, ezt hagyd meg a Y generációnak, ebben ők a profik.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Szóval, ha nem vezetne körbe senki, mert ilyen munkahely is van, akkor is pár gyakorlati kérdést mindenképpen fel kell tenned, hogy ne egy idegen világban poroszkálj vakon. Kezdheted azzal, hogy tegeződés vagy magázódás a megszokott a cégnél. Nekem volt olyan kollégám, aki 2 év után ajánlotta fel a tegeződést, pedig a médiában szinte azonnal tegeződnek a munkatársak. Magáról a munkafolyamatokról érdemes kérdezni, hogy neked ki a felettesed, kinek jelentesz. Banálisnak tűnhet, de jó tudni mikor van ebédidő, hol szoktatok enni és hihetetlen fontos, de hol vannak és hogy éred el az IT-s kollégákat. Velük minden helyen érdemes jóban lenni, mert nagyban könnyíthetnek a munkanapjaidon. Nem árt a rövidítésekre is rákérdezni és a mosdó hollétét ismerni is jól jöhet. Ezekkel az információkkal már elleszel addig, míg a többit rutinból megtanulod.