Siker

Diploma nélküli szupergazdagok

Sokan biztatják továbbtanulásra gyermeküket, ám biztos, hogy ez a sikeres jövő záloga?

Valaha a diploma társadalmi rangot, elismerést és megbecsülést is jelentett. Mára csökkent az értéke, azonban számos állás, munkakör betöltése elképzelhetetlen felsőoktatásban szerzett végzettség nélkül. A diploma koránt sem garancia a jobb, könnyebb életbe, de a hiánya viszont gyakran visszaüt. Számos példája van azoknak a rendkívül sikeres embereknek, akik milliárdossá lettek diploma nélkül, ezek ellenére tudásukat, szakmai hozzáértésüket sosem kérdőjelezte meg senki.

James Cameron

James Camron producer-rendező. Fotó: www.shutterstock.com

James Camron producer-rendező. Fotó: www.shutterstock.com

Olyan sikerfilmek rendezője volt az amerikai, mint a Terminator első és második része, bár a legtöbben a Titanic című elsöprő sikerű mozija miatt ismerik, mellyel számos Oscar-díjat is bezsebelt. A közönség és az anyagi siker az Avatar című filmjénél sem maradt el, az egyik legbefolyásosabb producer-rendezőnek tartják Hollywoodban, kérése a bármelyik színész azonnal ugrik, hogy filmjében szerepelhessen. Eredetileg fizika szakon kezdte meg felsőoktatási tanulmányait, és jól is ment neki, azonban a filmipar érdekelte és ezért 20 évesen otthagyta az iskolát, amíg tehetségét nem tudta előtérbe helyezni az álomgyárban kamionsofőrként dolgozott. 1978-ban mutatta be első rövidfilmjét a Xenon Genesist, újító ábrázolásmódjával és forradalmi technikai újításaival hamar kitűnt társai
közül.

 

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg. Fotó: www.shutterstock.com

Mark Zuckerberg. Fotó: www.shutterstock.com

Ezt a nevet még a nagymamám is ismeri és annyit tud róla, hogy nagyon gazdag a srác. Valóban van mit a tejbe aprítania a Facebook atyjának, aki egyetemi tanulmányai alatt találta ki és hozta létre a közösségi média legnépszerűbb formáját, melyet milliárdok használnak nap, mint nap. Különleges tehetsége az informatikához már gyermekként kitűnt, nem véletlenül került a Harvardra, ám azt nem fejezte be, azonban valószínűleg 70 milliárd dolláros vagyon feledteti vele a diploma hiányát.

 

Simon Cowell

Simon Covell a világsikerű tehetségkutató műsor atya. Fotó: www.shutterstock.com

Simon Covell a világsikerű tehetségkutató műsor atya. Fotó: www.shutterstock.com

16 évesen hagyta abba a tanulást, több tantárgyból is megbukott a középiskolában. Apja az egyik legnagyobb zenei kiadónál dolgozott és maga mellé vette, ám úgy döntött megpróbál a saját lábára állni és megcsinálja a saját zenei kiadóját. Sikerből és bukásból is kijutott neki, míg végül az S Records nevű cége meghozta az áttörést, amikor az „Unchained Melody” című számmal, a Robson & Jerome nevű együttessel a csúcsra tört. 2004-ben saját ötletéből megalkotta az The X Factor című műsort, melyben zsűriként is részt vesz, majd ugyanez történt a Got Talent esetében is, mindkettő világsiker lett számos országban.