Siker

Nem kell mindig sikeresnek lenni!

A keleti filozófiák szerint a siker görcsös akarása létrehozhat egy sikeres életet, de boldogot aligha.

Ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, nem kell mindig sikeresnek lenned. Sőt néha nagyon is hasznos egy kis sikertelenség. Persze csak akkor, ha nem szívod mellre.

shutterstock_1126189862

Miért ne bénázhatnánk egy kicsit. Ehhez minden embernek joga van. Hiszen nem vagyunk tökéletesek. Csak örökké annak akarunk látszani, és ez roppant fárasztó. Néha pihenni is kell, elengedni, megbukni. Nem csak azért, mert a kudarcok sokkal inkább tanítanak, mint a sikerek, hanem azért is, mert a kudarc után lazíthatsz egy kicsit. Most már mindegy alapon.

A siker után ezt soha nem teheted. Mert a siker újabb erőfeszítésekre sarkall, ráadásul magával hurcolja kényszert, hogy sikerülnie kell újra. Meg a szorongást, hogy mi lesz, ha nem sikerül.

A siker után sokszor lefele vezet az út. A kudarc után azonban mindig fölfele. Szóval miért ne lehetnénk egy kicsit gyerekek. Miért ne mondhatnának azt valamire, hogy nem tudom. Vagy hogy ez most nem megy. Miért ne engedhetnénk el a görcsös akarást?

A mai ember állandó teljesítési lázban ég. A teljesítmény kényszer miatt nem tud pihenni, képtelen lazítani. Pedig a pihenés legalább olyan fontos, mint az erőfeszítés.

Ahogy az egykori, zseniális humorista mondta: próbálj meg lazítani!