Siker

Az első nagyi, aki túrázóként csinált karriert

Emma Rowena Gatewood 67 éves korában csak annyit mondott már felnőtt gyerekeinek, hogy sétál egyet. Az asszonyban annyi erő lakozott, hogy ennyi idősen is rekordot döntött a „kis sétájával”.

Emma egy farmer feleségeként élt Ohio államban, földet műveltek, állatokat tartottak, és tizenegy gyermekük született. Emma férje erőszakos természetű volt, több alkalommal is felesége életét veszélyeztette. Az asszony hozzászokott, hogy kifutva a házból a természetbe meneküljön, amíg el nem sikerült válnia. Innentől egyedül nevelte tovább gyermekeit, és átlagos életet élt.

A nagy séta esernyővel

1950-ben aztán olvasott egy cikket egy híres túráról, az Appalachian Trailről, ami 14 államon át, 3489 kilométer hosszan viszi a sétálókat. A cikkből úgy tűnt, nyugodt, széles utak, békés sétálgatás és tiszta pihenőhelyek sorozata az egész út, amit komolyabb felkészülés és felszerelés nélkül is kényelmesen lehet teljesíteni. Emma ezért nem is vitt magával komoly túrafelszerelést, teniszcipőt viselt, esernyőt tartott a karján, takarót és egy műanyag zuhanyfüggönyt. Mint kiderült, Emma alaposat tévedett, mert élete egyik legkeményebb kihívása várt rá. A legmagasabb hegyekre kellett felmásznia, amit még az alkalomhoz nem illő felszerelésével is teljesített. Különös kinézete és kitartása miatt felfigyeltek rá, cikkeket írtak róla, ekkor már csak becenevén, Gatewood nagyiként emlegették.

Rekordot érő túra hetven felett

Az asszony sikeres lett, példaképe sok idősebb nőnek. Másoknak is ajánlotta sajátos túramódszerét, azaz a kitartást és a leleményességet a drága profi felszerelés helyett. Annyit is hozzátett tanácsaihoz, hogy érdemes virslit magával vinnie a túrázónak, minden mást be tud szerezni magának a túraútvonalon. Emma 75 éves koráig még kétszer teljesítette az Appalachian Trail túraútvonalát, ezzel megdöntve a rekordot: ő lett az első nő, aki erre képes volt. Végül 86 évesen, 1973-ban hunyt el sok-sok büszke unokát és dédunokát hátrahagyva.