Siker

Tiszta lappal – készüljünk fel az új évre

Két nap van hátra az évből, és ilyenkor akarva-akaratlanul arra gondolunk, hogy lehetőségünk van újrakezdeni. Kijavíthatjuk, amit szeretnénk, megváltoztathatjuk az életünket, kezünkben a lehetőség, a tiszta lap, amire néha bizony szükségünk van. Íme egy kis segítség, hogyan érdemes gyakorlatiasan is készülni az új esztendőre.

Szelektáljunk

Kevés felszabadítóbb dolog van, mint megszabadulni azoktól a holmiktól, amikre valójában semmi szükségünk nincs. Mindannyian hajlamosak vagyunk tárgyakat felhalmozni, amelyeket nem használunk, vagy sokáig őrizni valamit, amit már nem hordunk, csak nem tudunk megválni tőle. Az év vége remek alkalom arra, hogy átfésüljük a zoknis fiókot, és megváljunk a páratlan vagy lyukas daraboktól, vagy átnézzük a gardróbunkat, és kiválogassuk azokat a ruhákat, amelyek egész évben nem voltak rajtunk. Tegyük őket zsákba, és ajánljuk fel rászorulóknak, akik valóban nagy hasznát vennék ezeknek a holmiknak.

Takarítsuk ki az autót

Aki ingázik, esetleg a gyerekeket viszi reggeltől estig, iskolától különóráig, akinek kutyája van, vagy egyszerűen bárki, aki rendszeresen használ autót, tudja jól, hogy bizony néha olyan, mintha a második otthonunk lenne. Vannak napok, amikor órákat töltünk benne, és ez bizony nyomot is hagy a legtöbb járgányon, az év végén biztosan ráfér majd egy alapos takarítás, hogy tisztán vágjunk neki a jövő évi közös, családi kalandoknak.

Fotó: iStock.com/dragana991

Fotó: iStock.com/dragana991

Rendszerezzük az e-mailjeinket és a postánkat

Ez persze elég pepecselős munka, de annál nagyobb öröm lesz a végeredmény, hiszen mindannyiunk postafiókja tele van felesleges üzenetekkel, reklámokkal és olyan levelekkel, amelyek csak foglalják a tárhelyet. Csináljunk egy „nagytakarítást” virtuális és valódi postafiókunkban is. Ha a számláink esetleg még postai úton érkeznek, akkor rendszerezzük azokat, sőt ennél jobb alkalmat nem is találhatunk arra, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve átálljunk az online számlázásra. Semmi szükség, hogy újabb papírkupacokat gyűjtsünk otthon jövőre is, mikor megoldható minden online is.

Dobjunk ki a hűtőből mindent, ami felesleges

Az év elején kibontott savanyúság, száz éve a hűtő hátuljában pihenő doboz, amiben ki tudja, mi van? Bizony mindenkinél előfordul; csináljunk egy nagy szelektálást a hűtőben is, és fogadjuk meg, hogy jövőre nem halmozunk fel olyasmit, amit nem eszünk meg, hanem megpróbáljuk kerülni a pazarlást.

Változtassuk meg a háttereinket, csengőhangjainkat

Apróságnak tűnhet, de a legtöbben sok időt töltünk telefonunk vagy laptopunk képernyője előtt, napi szinten használjuk ezeket az eszközöket, munkára, ügyintézésre vagy épp kikapcsolódásra. Néha nem árt egy kis frissítés ezen a téren is, válasszunk egy vidám új hátteret és egy csengőhangot, amit még nem untunk meg, aprócska megújulás, de biztosan jó érzés lesz.

Fotó: unsplash.com/viniciuswiesehofer

Fotó: unsplash.com/viniciuswiesehofer

Próbáljunk ki egy új illatot

Hosszú ideje használunk már egy bizonyos öblítőt, szappant vagy épp parfümöt? Itt az ideje, hogy kipróbáljunk egy új illatot is. Változnak az idők, változunk mi is, néha érdemes felülbírálni a megszokásokat, és kideríteni, hogy változott-e az ízlésünk.

Kezdjünk új naptárat

Az új év egyik legjobb része, amikor kiválaszthatjuk jövő évi határidőnaplónkat, azt, amely majd egész évben elkísér minket mindennapjainkon, amelybe minden apró teendőt, szösszenetet felírhatunk. Egy ilyen naplót pedig igazán jó érzés belakni, elkezdeni beleírni a saját kis dolgainkat, januári terveinket. Szerezzük be még idén, és hangolódjunk egy kis jegyzeteléssel, rendszerezéssel 2019-re.