Siker

Újévi fogadalom? Idén tényleg működni fogsz!

Még azok is, akik egyébként nem szeretnek listákat írni, újévkor hajlamosak fogadalmakat tenni: miben szeretnének változni, fejlődni a következő évben? Úgy érezhetjük, most tiszta lappal indulunk – ez persze nem a naptárnak köszönhető, hanem csakis saját elhatározásunknak.

A legtöbb fogadalom mégis hamar csődöt mond. Ennek lehet az az oka, hogy nem vagyunk elég eltökéltek, vagy éppen túl magasra tesszük a lécet; de az is, hogy rosszul tettünk fogadalmat. A megfelelő módszert használva viszont valóban jobb lehet 2019, és elérhetjük kitűzött céljainkat.

Célállítás okosan

A legnagyobb hiba általában az, hogy felállított fogadalmaink túl általánosak vagy túl grandiózusak. A „jövőre boldog leszek” egy szép fogadalom, csak épp mindenkinek mást jelent – ha nem fogalmazzuk meg, hogy számunkra mi a boldogság, hogyan várhatjuk el, hogy elérjük? A súlycsökkenéssel, egészséggel kapcsolatos célállítások szintén gyakoriak, de ha már sok-sok éve élünk jelentős túlsúllyal, hogy várhatjuk el, hogy működjön a „júniusra ledobok 20 kilót” fogadalom?

A megfelelő célok felállításához a pszichológusok a SMART módszert ajánlják, ami magyarul okosat jelent. Ez egy mozaikszó, azt mutatja meg, milyen a jó cél: specifikus, mérhető, elérhető, fontos és időhöz kötött. Nézzük sorra ezeket.

Fotó: iStock.com/BartekSzewczyk

Fotó: iStock.com/BartekSzewczyk

Célunk legyen specifikus, azaz konkrét. Írjuk le adatszerűen, milyen célt várunk, a lefogyok helyett írjuk, hogy leadok 10 kilót, a meggazdagszom helyett azt, hogy megduplázom jelenlegi jövedelmem.

Legyen mérhető: miből tudjuk, hogy elértük a célunkat? Hogy tettre készen kelünk fel minden reggel? Hogy ránk jön a régi esküvői ruhánk? Határozzuk meg, miben mérjük a cél teljesülését.

A harmadik szempont az elérhetőség, azaz hogy legyen reális a célunk. Ne állítsunk magunk elé túl nagy feladatot, mert csak megijedünk tőle útközben. Ha szeretnénk kipróbálni magunkat a színészkedésben, az első lépcsőfok ne az Oscar-díj megszerzése legyen, hanem mondjuk egy szerep a helyi színház darabjában.

Célunk legyen fontos: amit kitűzünk magunk elé, összhangban áll a számunkra fontos értékekkel? Segít abban, hogy hosszú távú vágyainkat elérjük? Vagy csak eltereli a figyelmünket és elviszi az időnket? A célt saját magunkért állítsuk, ne azért, mert egy híresség is éppen ez iránt érdeklődik, vagy hogy megfeleljünk szüleinknek.

És végül: kössük a cél elérését időhöz. Mikorra akarjuk elérni? A végső határidő előtt határozzunk meg részcélokat, és ezeket is kössük időhöz. Legalább kéthetente, havonta legyen egy-egy mérföldkő, amit el szeretnénk érni, ugyanis ezek alapján tudjuk ellenőrizni, hogy állunk.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Megvan a tökéletes fogadalom? Ne felejtsd el februárra!

A legtöbb fogadalom akkor bukik meg, amikor elfelejtjük. Amikor egyszerűen túl sok lesz az egyéb teendő, magukkal ragadnak a hétköznapok, és pont erre nem jut idő… És mire júliusban kezünkbe akad a januárban megírt papír, már csak legyintünk, hogy majd jövőre… Ezt kerüljük el! Gondosan megtervezett célunkról és a hozzá tartozó mérföldkövekről, tervről készítsünk szép ábrát, amit kiteszünk szobánkba vagy a képernyőnk hátterébe, hogy mindennap lássuk. A mérföldkövekhez tartozó dátumokat írjuk be a naptárunkba, állítsunk be emlékeztetőt, hogy garantáltan ne feledkezzünk meg róluk. És ha elértünk e részcélok határidejéhez, nézzük át őket alaposan, hogy állunk velük. Sikerült elérnünk? Vagy még nagyon messze vagyunk tőle? Esetleg túl könnyű volt teljesíteni? Ezen tapasztalatok alapján bátran módosítsuk a tervet, állítsunk fel több célt, tegyük alacsonyabbra vagy magasabbra a lécet magunknak. Ha sikerült elérnünk kisebb-nagyobb céljainkat, legyünk büszkék magunkra, jutalmazzuk meg magunkat. A folyamatos próbatétel, a kihívás izgalma és önmagunk legyőzése lesz a kulcs ahhoz, hogy teljesítsük fogadalmunkat. És higgyük el, az odavezető út a lényeg: ez az, amire visszagondolva méltán lehetünk majd büszkék magunkra.