Siker

Mi az oka annak, ha folyamatosan másoknak akarunk megfelelni?

Az állandó megfelelési kényszer sokszor igen nyomasztó lehet, főleg, ha ez már kihatással van az életünk minden területére. Mi állhat a hátterében, és mik azok a dolgok, amik miatt ennyire vágyunk mások elismerésére?

Szeretethiány

Pszichológiai kutatások alapján az a legfőbb tanács, hogy az elsődleges lépés önmagunk szeretete. Ezt senki és semmi nem pótolhatja, ez csakis rajtunk múlik. Egy szakítás, egy meghiúsult vagy be nem teljesült szerelem felerősítheti a szeretethiányt, ilyenkor viszont a legfontosabb, hogy megértessük saját magunkkal, nincs semmi baj, nem rontottunk el semmit, nem történt semmi katasztrófa, rendben van, ha a másik nem érez úgy irántam, ahogy én iránta.

Fotó: iStock.com/Pinkypills

Fotó: iStock.com/Pinkypills

Önbizalomhiány

Ha folyamatosan vágyunk a megbecsülésre, és minden döntésünket ennek rendeljük alá, annak az egyik elsődleges oka az önbizalomhiányunk. Mivel nem tartjuk magunkat sokra, ezért nehezen tudjuk elképzelni, hogy mások elvárásainak is megfelelhetünk. Így tehát először a saját fejünkben kell rendet raknunk. Ha nem fogadjuk el önmagunkat, és nem vagyunk büszkék a képességeinkre, úgy ezeket a pozitív tulajdonságainkat mások sem fogják meglátni bennünk. A legfontosabb mégis az, hogy legyünk jóban saját magunkkal, még mielőtt bárki mással is foglalkoznánk.

Önmarcangolás

Magunkban keresni a hibát egy bizonyos határig egészséges, sőt tanulásra és alázatra enged következtetni, azonban ez könnyen átcsaphat az egészségtelen tartományba. Ha mindenért magunkat hibáztatjuk, és nem találjuk meg semmiben sem az örömet, félő, hogy egy idő után depressziósak leszünk vagy szorongásokkal fogunk küzdeni. Egyszerű módszernek tűnhet, ám mégis hatásos, ha az eseményeket megpróbáljuk kívülről szemlélni, mintha csak egy filmet néznénk, így talán láthatjuk, miben milyen szerepünk is van.