Siker

Így lehetünk úrrá a negatív gondolatainkon

Legtöbb embert olykor megtalálják az aggodalmak, félelmek és negatív gondolatok. Ez teljesen természetes jelenség, azonban nem tanácsos belesüppednünk a szorongásba, amit a pesszimizmus okoz. Viszont mégis mit tehetünk ellene?

Lehet, hogy nem tudjuk megakadályozni a negatív gondolatok létrejöttét, de annak elejét vehetjük, hogy eluralják a gondolatainkat. Bármi miatt is aggódjunk, a lényeg, hogy ne hagyjuk, hogy életünk minden területét behálózzák ezek a minták.

Szánjunk időt a stresszre

Ellentmondásosnak tűnhet ez a tanács, mégis az egyik legegyszerűbb módja a negatív gondolatok kezelésének, ha szánunk rájuk időt. Minden nap áldozzunk 10 perc a negatív gondolatainkra, és amennyire lehet, tömörítsük ebbe az időbe az aggódást. Ha napközben bármikor máskor eszünkbe jut egy negatív gondolat, próbáljuk meg eltenni erre az időre, amikor viszont direkt és fókuszáltan foglalkozzunk vele. Némi gyakorlásra szükség van, de egy idő után rutint szerzünk benne, és visszaszerezhetjük az irányítást a negatív gondolatok felett.

Fotó: iStock.com/Viktor_Gladkov

Fotó: iStock.com/Viktor_Gladkov

Koncentráljunk a megoldásra

Sokszor előfordul, hogy leragadunk egy aggasztó helyzetnék, például annál, hogy nincs elég pénzünk. Ebben az esetben azonban hasznos, ha az energiáinkat inkább a megoldás keresésére fordítjuk, mert ezzel ki tudunk törni a kilátástalanságból. Minden helyzetben van legalább egy olyan lépés, amit tehetünk a megoldás felé, ezt keressük meg. Talán a pénzügyeinket a kiadásaink megfigyelésével kezdjük rendbetenni, talán pluszmunka, hirdetési lehetőség után nézünk. Bármi is jusson eszünkbe, a lényeg, hogy perspektívát, célokat ad.

Írjuk le a gondolatainkat és az érzéseinket

A gondolatok megfigyelésének és eltávolításának egyik legjobb módja, ha kipakoljuk őket egy papírra. Ha részletesen leírjuk a negatív gondolatainkat, ezzel könnyen maguktól is megváltoznak, új oldalukról mutatkoznak, és feltárják a megoldáshoz vezető utat. Pozitív változásokra számíthatunk, ha naponta 20 percet szánunk erre a gyakorlatra.