Siker

Így ronthatunk el teljesen egy állásinterjút

Egy állásinterjú mindig stresszes helyzet, és sokszor már bőven az interjú előtt megpróbálunk felkészülni. De melyek azok a dolgok, amelyeket semmiképpen ne mondjunk vagy csináljunk egy ilyen helyzetben?

Felkészületlenség

Egy állásinterjúra soha nem szabad úgy mennünk, hogy előtte nem készültünk fel a céggel kapcsolatban. Tudnunk kell, mi a profiljuk lényege, mi a célkitűzésük, stb. Ha úgy megyünk oda, hogy egyértelműen látszódik rajtunk, az égvilágon semmit nem tudunk a helyről, az nagyon nagy ellenszenvet válthat ki az interjúztatókból, és valószínűleg emiatt akkor is mást fognak választani, ha minden más tekintetben jól teljesítünk.

Fotó: iStock.com/Frizzantine

Fotó: iStock.com/Frizzantine

Személyeskedés

Tegyük fel, hogy késünk egy picit egy állásinterjúról, ami már alapvetően nem pozitív és elegáns, ám ha mégis ilyen helyzetben találjuk magunkat, semmiképpen ne kezdjünk egy „sztorizgatni”, hogy pontosan mi történt velünk, ami miatt késtünk. A személyes történetekre és alapvetően a személyeskedésre a munkaadók nem kíváncsiak, ráadásul nem is tartozik rájuk a magánéletünk. Próbáljunk meg a legprofibban viselkedni.

Zavartság

Természetesen mindenki ideges egy állásinterjún, ám ha ez túlzottan meglátszódik rajtunk, akkor egyrészről nem fogunk tudni úgy teljesíteni, ahogy arra képesek lennénk, ráaádul ellenszenvet is válthatunk ki az interjúztatókból. Hiszen gondoljunk csak bele, senki nem akar olyan munkaerőt, aki görcsösen, a kezét tördelve ül teljesen zavartan és izzadtan.

Előző munkahely szidása

Ha az előző munkahelyünkről kirúgtak minket esetleg, vagy más konfliktushelyzetbe kerültünk, akkor ezt az interjún semmiképpen ne említsük. Az a lehető legrosszabb, ha elkezdjük szidni az előző munkaadónkat, hiszen erről arra fognak következtetni az interjúztatók, hogy új munkahelyünkről is így fogunk beszélni, ha egyszer elmegyünk.